Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villkorlig dom för Blocket-bluff

Villkorlig dom för bedrägeri blir straffet för en 36-årig man som utgett sig för att sälja mobiltelefoner på Blocket.

Det var i oktober 2012 som 36-åringen satte in en annons på Blocket om att han sålde en Iphone billigt. Nio personer nappade på annonsen och skickade pengar till mannen men någon telefon såg de aldrig till.

36-åringen nekar till brottet och försvarade sig i rätten med en historia om hur han skulle hjälpa en annan man, som han bara kände till förnamnet, med att sälja mobiltelefoner. 36-åringen skulle låna ut sitt bankkonto och den andre mannen skulle leverera telefonerna. Enligt 36-åringen har han tagit ut pengarna och gett till den andre mannen och att han blev hotad av honom när han förstått att inga mobiler skickats till köparna.

Tingsrätten finner dock att den berättelsen är så osannolik att den lämnas utan avseende.

Straffet för bedrägeri stadgas till maximalt två års fängelse men tingsrätten tar hänsyn till att gärningarna begåtts under en kort tidsperiod och eftersom 36-åringen uppgett sina egna kontaktuppgifter och sitt eget personkonto till köparna så menar rätten att hans agerande "inte präglas av någon särskild förslagenhet". Han får därför en villkorlig dom, dagsböter på 3 500 kronor och ska betala skadestånd till de lurade köparna på sammanlagt 12 300 kronor.