Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villrådiga EU-ledare möts på nytt

Annons

Idag inleds ännu ett toppmöte med EU:s statschefer. Åter igen får det krisstämpel över sig. Kreditmarknaden fungerar inte, trots att medlemsländerna försöker stimulera fram både ökad utlåning och därmed ökad konsumtion genom miljardlån till kreditinstituten.

Leif Boork skulle på hockeyspråk tala om misslyckad taktik. Krisen lindras inte och såväl statschefer som finansministrar tycks stå villrådiga.

SvD:s nätupplaga E24 har intervjuat ett antal ekonomigurus i ämnet och de är samstämmiga: Det som nu görs inom världsekonomin är dömt att misslyckas. Istället för konstgjord stimulans för att få upp konsumtionslustan, är det bara fortsätta på lidandets väg. Finanskrisen måste verka ut av sig själv, hur eländigt det än kan tyckas.

Deras analys verkar rimlig, men är naturligtvis smärtsam. Dels för alla företagare som drabbas och i nästa fas arbetstagare som blir utan jobb. Och dels för resultatinriktade politiker som till varje pris måste kunna påvisa resultat för att bli omvalda.

Ett troligt scenario från pågående toppmöte är att EU-länderna ändå fortsätter på inslagen väg – de har knappast något nytt att vaska fram ur sina trollerihattar.

Per Hansson

(Om det finns ngn bra illustration). Annars fimpa..

EU:s ledare skulle behöva lite trollerigrejer för att fixa finanskrisen.

Annons