Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villrådiga EU-ledare möts på nytt – då krävs det trolleri

ett toppmöte med EU:s statschefer. Åter igen får det krisstämpel över sig. Kreditmarknaden fungerar inte, trots att medlemsländerna försöker stimulera fram både ökad utlåning och därmed ökad konsumtion genom miljardlån till kreditinstituten.

Leif Boork skulle på hockeyspråk tala om misslyckad taktik. Krisen lindras inte och såväl statschefer som finansministrar tycks stå villrådiga.

E24 har intervjuat ett antal ekonomigurus i ämnet och de är samstämmiga: Det som nu görs inom världsekonomin är dömt att misslyckas. I stället för konstgjord stimulans för att få upp konsumtionslustan, är det bara fortsätta på lidandets väg. Finanskrisen måste verka ut av sig själv, hur eländigt det än kan tyckas.

Deras analys verkar rimlig, men är naturligtvis smärtsam. Dels för alla företagare som drabbas och i nästa fas arbetstagare som blir utan jobb. Och dels för resultatinriktade politiker som till varje pris måste kunna påvisa resultat för att bli omvalda.

Ett troligt scenario från pågående toppmöte är att EU-länderna ändå fortsätter på inslagen väg – de har knappast något nytt att vaska fram ur sina trollerihattar.