Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilma från Östersund fick åka till akuten – farlig smitta spreds på scoutlägret

Upprymdheten efter att ha umgåtts med 30 000 kompisar från hela världen förbyttes i en annan efterklang. En farlig smitta hade spridits under scoutlägret.

– Men jag har aldrig varit rädd för egen del, säger Vilma Lindow från Östersund.

Världsscoutjamboreen i Japan blev en gigantisk tillställning. Av de 30 000 deltagarna kom 1 900 från Sverige och cirka 10 var från länet.

– Det var helt fantastiskt. Vi fick till exempel besöka Hiroshima och deltagarna blandades mellan olika nationer. Jag har fått kompisar från både USA och Nya Zeeland, berättar hon.

Scouterna har löpande fått lämna Japan i reguljärflyg efter att jamboreet var över och Vilma kom hem i förra veckan.

I fredags fick hon så ett mejl om att något inte riktigt var som det skulle.

– De berättade att två scouter från Skottland blivit sjuka när de kom och att vi skulle vara vaksamma om vi fick några symptom, säger Vilma.

Under måndagen gick det ut pressmeddelanden från Folkhälsoinstitutet. I värsta fall kunde befaras att en livsfarlig epidemi kunde spridas via scoutlägrets deltagare.

Smittan det gäller kan förorsaka epidemisk hjärnhinneinflammation, som kan vara dödlig.

Under måndagen fanns två säkra fall i Sverige och ytterligare två var under utredning. Än så länge verkar ingen från Jämtland vara drabbad.

Vilma Lindow åkte in på akuten under måndagseftermiddagen. Hon hade då fått meddelande om att hon borde uppsöka vården.

– De kollade om jag hade några symptom, men det hade jag inte. Så fick jag ett par tabletter som skulle ta bort smittan på två timmar om jag hade någon i kroppen, förklarar hon.

Vilma har kollat runt bland de andra kompisarna från Östersund, men ingen förefaller vara drabbad.

• Hur är det med de utländska kompisar du fick, har du varit i kontakt med dem?

– Ja, det har jag. Men inte om det här. Allt kom så hastigt och på grund av tidsförskjutningen har vi inte hunnit prata något om smittan, säger hon.

Vilmas pappa Magnus är imponerad över hur sjukvården fungerade den här gången.

– Folkhälsoinstitutet har helt uppenbart varit effektivt. När vi kom till sjukhuset var det inga frågetecken utan direkt in och de visste precis vilka mediciner som gällde, säger han.

Allvarlig sjukdom drabbade barnläger

De åker till Japan på sitt livs äventyr

Scoutlägret gav Hilleberg stororder