Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilseledande arenadebatt

Alla partier i kommunfullmäktige (utom SD och möjligen FP) har sagt sig vilja bygga en arena i storleksordningen 260 miljoner. Ändå förs en debatt som ger sken av att det finns andra alternativ att utreda eller att de borgerliga partierna inte vill bygga alls. Hur kan det ha blivit så?

Inget har utretts så grundligt som detta. Utredningen har dessutom följt den inriktning och prioritering som en i stort sett enig lokal idrottsrörelse gav uttryck för redan under 2007 och i början av 2008.

I processen deltog ledande företrädare för de flesta av kommunens idrottsföreningar. Ändå tas vi inte riktigt på allvar. Kan det bero på att de föreningar som har sin verksamhet på ÖSK-området inte var med i processen?

De var aldrig intresserade av att arbeta inom det gemensamma idrottsrådet då de redan hade goda kontakter in i kommunen.

Men när frågan ändå kom till skarpt läge är det ändå om detta som allt egentligen tycks handla. Missgynnas inte skidskyttet? Och i och med att detta blev tydligt inför beslutet i kommunfullmäktige i april 2010 (då R3-området fastställdes), så har debatten ändå fortsatt på detta förvirrade sätt.

Alla inom idrotten i Östersunds kommun är stolta över de framgångar som skidskyttet haft. Det finns ingen avvikande uppfattning om detta.

Utvecklingen av skidskyttestadion kommer att fortsätta och givetvis kommer den att förbättras inför ett eventuellt nytt VM år 2017. Om Östersund får VM 2017 avgörs först på hösten 2012. Då först går det att projektera för detta i detalj.

Den nya arenan kan användas som presscenter under både VC och eventuellt VM. Avståndet från skidskyttestadion för medias representanter är inte så långt att detta ensamt skulle diskvalificera Östersund som VM-ort. I regel är avståndet mycket längre än så vid större tävlingar.

Denna eventuella nackdel ska vägas mot de fördelar ett sammanhållet idrottsområde har för flera idrotter. Vi får nu fotboll, ishockey, bandy, konståkning, gymnastik, samt skidor och skidskytte, intill varandra. Det blir en ny mötesplats alla. Detta skapar också mervärden i form av samhörighet, samarbetsmöjligheter och andra goda synergier. Det finns också plats att i direkt anslutning bygga för ytterligare idrotter längre fram.

Inom idrottsföreningarna i Östersund arbetar de flesta ledare utan betalning. Denna insats omräknat till en lön motsvarande en fritidsledare, motsvarar en summa på hela 100 miljoner kronor per år, år ut och år in.

Dessa personer behöver också det erkännande och den uppmuntran som arenabygget innebär. Det är genom dessa frivilliga insatser som vi kan erbjuda en bred fritidsverksamhet för barn och unga i vår kommun.

Ingen annan sektor i samhället kan uppvisa ett sådant massivt ideellt arbete. Detta faktum bör också vägas in när idrottspolitiska frågor diskuteras.

Roland Sundström, S, Torvalla, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel