Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viltkött bör styckas med marginal

Att äta viltkött regelbundet behöver inte leda till ohälsosamma mängder bly i blodet. Men det förutsätter att man gör rätt vid styckningen.

Jägarfamiljer och andra som äter viltkött minst ett par gånger i månaden har högre halter bly i blodet än de som aldrig äter vilt, visar en undersökning som Livsmedelsverket och Svenska Jägareförbundet har gjort.

De och Statens Veterinärmedicinska anstalt har dessutom undersökt hur blyfragment sprider sig i viltköttet och hur jägaren bör rensa för att få bort alla rester. Det visade sig att blyet sprids mer än vad man tidigare trott.

– Vid styckningen måste man skära bort ordentligt kring sårkanten, konstaterar Fredrik Widemo, forskningsansvarig vid Jägareförbundet.

Med ordentligt menas ytterligare tio centimeter runt allt kött som är synbart påverkat. Marginalen på tio centimeter gör att blyhalten minskar med upp till 1 000 gånger. Det finns alltså oanat mycket blyrester i kött som brukar bli grytbitar eller köttfärs.

För att slippa problemet kan jägaren välja ammunition utan bly.

– Jag använder själv uteslutande blyfri ammunition numera, säger Fredrik Widemo.

Uppskattningsvis var tionde svensk äter viltkött från jakt inom familjen.