Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vind i seglen för betonggjuteri

Den snabba utbyggnaden av vindkraft är det stora lyftet för Hammerdals betonggjuteri.

– Jämfört med i fjol kommer årets omsättning att öka från 30 till 45 miljoner, säger vd:n Robert Färdvall.

Vindkraften ger företaget ordentlig medvind och har i dag 15 anställda.

– Och fler ska det bli. Men mitt i all stress och iver gäller det också att hålla sig på en lagom nivå.

Det stora genombrottet kom 2008 när företaget fick leverera 20 000 kubikmeter betong till vindkraftsparken i Havsnäs.

– På den vägen är det. Betongen till vindkraftsprojekt runt om i landet motsvarar nu runt 75 procent av all vår produktion. Och för bara några veckor sedan fick vi ordern om leveranser till vindparkerna i Stamåsen och på Mörttjärnberget, totalt 67 verk.

Robert Färdvall berättar om en stor utmaning.

– Just nu har vi ett jobb i den nya vindkraftparken på lågfjället Sjisjka som ligger efter malmbanan mellan Gällivare och Kiruna. Det handlar om ett stort antal fundament och det är totalt 7 000 ton betong som först fraktas med lastbil till Gällivare och sedan vidare med tåg.

Det snabbväxande företaget, som förra året hamnade i den hedervärda gruppen gasellföretag i Dagens Industris företagsbarometer, verkar alltså ha valt rätt spår.

– Men så var vi också tidigt ute med att skapa effektiva produktionssystem.

Hammerdals betonggjuteri, som startades 1948 av Robert Färdvalls farfar Olle, levde tidigare i huvudsak på att tillverka vägtrummor och rör till vatten- och avloppssystem

– Men den verksamheten avslutades och såldes i slutet av förra året. Däremot fortsätter produktionen av bland annat väggblock, stödmurar, pelare och betongbjälklag.

Robert tog över företaget 1996 efter sin far Karl-Uno.

– Men pappa är på plats varje dag och det är självklart en väldig injektion för honom att se den här utvecklingen. Och för mig är det bra att ha en sådan erfaren coach, säger han.