Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindbolag krävs på 200 000 kronor efter ÖP:s avslöjande

Svenska vindbolaget AB döms till dryga böter efter att ha "missat att lämna in" en rapport som konstaterade att det fanns häckande örnar i området där Mullsjöbergets vindpark byggdes.

Annons

Det var strax före vindparkens invigning 2014 som ÖP kunde avslöja att det saknades kritiska uppgifter i den ansökan som länsstyrelsen hade tagit ställning till när de godkände Mullsjöbergets vindpark.

Det var Svenska vindbolagets egen örninventering i området som hade konstaterat att det fanns häckande örnar där. Men uppgifterna, som i hög grad hade kunnat påverka beslutet, fanns inte med i den miljökonsekvensbeskrivning som de sedan lämnade till Länsstyrelsen. Nu har Åklagarmyndigheten gett vindkraftbolaget en företagsbot på 200 000 kronor för att ha lämnat oriktiga uppgifter till myndigheten.

Enligt strafföreläggandet var det hög arbetsbelastning på företaget som gjorde att man hade "missat att lämna in" inventeringsrapporten.

ÖP:s ganskning från maj 2014: Andreas fotade örn som inte skulle finnas.

Vindkraftparken byggs mitt i ett revir.

Bolaget lägger locket på.

Mer örnjobb krävs före vindkraft.

Kommer mörkade örnrapporten att krävas in?