Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinden är gratis – inte vindkraften

Annons

 Du talar om att det finns betydligt fler anläggningar som får stöd i form av el certifikat än vindkraften. Samtidigt som du hänvisar till Energimyndigheten. Det har jag aldrig ifrågasatt. Stöd till utveckling och drift av koldioxid fria energikällor är bra.

Svenska kraftnät har en alldeles utmärkt hemsida ”Cesar” där du månad för månad kan läsa ut hur mycket stöd i form av el certifikat olika koldioxid fria energislag, bland annat vindkraften, får.

Sedan är det bara att summera och multiplicera. Då kommer du fram till hur stora subventioner, via el certifikaten, som vindkraften fått och kommer att få under en viss tid. El certifikat till miljardbelopp som vi elabonnenter tvingas att betala.

Vad värre är att svenska elabonnenter tvingas subventionera utlandsägda vindkraftverk här i Sverige även om kraften förbrukas utomlands. Det land som förbrukar elen borde också få stå för sin del av el certifikat avgifterna. Men det är en fråga för våra politiker.

När man jämför olika koldioxidfria energikällor, även kärnkraft, måste man ta med alla kostnader. Beträffande vindkraft även för nya ledningar och för balanskraft. Det blåser ju inte jämt.

Vindkraften är inte gratis även om vinden är det.