Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindföretag riskerar miljonböter

Arbetsmiljöverket har utrett säkerheten kring olyckan vid vindkraftsbygget i Hammerdal i maj i år där en 31-årig man avled. Nu riskerar vindkraftsföretaget Enercon miljonvite.

Mannen, som var hemmahörande i Malmö, höll på att montera ihop ett vindkraftstorn vid Ollebacken kring halv ettiden på natten när han föll från tolv meters höjd och landade på ett betonggolv.

– Orsaken till den tragiska olyckan är inte en enda punkt utan en rad brister sammantagna, säger arbetsmiljöinspektör Ingemar Norlén, som utrett olyckan till Dagens Arbete.

Om de identifierade bristerna inte åtgärdas innan 1 mars 2012 kommer miljonviten att dömas ut. Sammanlagt riskerar företaget att få betala 1 025 000 kronor.

Kraven på förbättrad arbetsmiljö gäller alla Enercons arbetsplatser i Sverige där vindkraftsverk uppförs. Men kraven utlöstes av olyckan i Hammerdal.

Vid olyckan arbetade flera montörer inne i tornet för att installera en elmodul. För att underlätta arbetet lossades stegarna delvis. 31-åringen hade en säkerhetssele på sig som var förbunden med stegarna genom en glidande säkerhetskoppling. När man lossade stegarna blev det en glipa där säkerhetskopplingen gled ut och 31-åringen störtade ner, skriver Radio Jämtland.

Arbetsmiljöverket menar bland annan att Enercons arbetstagare saknar kunskap i hur uppförande av vindkraftsverk ska utföras utan risk för olycksfall. Därför kräver de nu, med hot om viten, bättre utbildning, ökade kunskaper, information och noggranna kontroller.