Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindindustrin betalar till naturorganisationer

Svenska Naturskyddsföreningen tar emot pengar från vindindustrin. Föreningens generalsekreterare Svante Axelsson deltar också tillsammans med vindindustrin i debattartiklar. Samarbetet får kritik från miljöorganisationen Svenskt Landskapsskydd som hävdar att Naturskyddsföreningen inte längre följer sitt uppdrag.

Svenska Naturskyddsföreningen är en ideell organisation som ska värna den svenska naturen. Föreningen tar varje år emot 52 000 kronor av vindindustrin. Mest pengar bidrar vindbolaget Eolus med som sponsrar föreningen med 20 000 kronor. Samarbetet sträcker sig också till gemensamma debattinlägg med vindindustrins lobbyorganisation Svensk Vindenergi.

– Vi ser inga problem med samarbetet som vi har med vindföretag. Sett till hela vår budget är det väldigt lite pengar vi får från företagen i vindbranschen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

– De artiklar som Naturskyddsföreningen skrivit tillsammans med Svensk Vindenergi står jag helt bakom, säger han.

Miljöorganisationen Svenskt Landskapsskydd är däremot kritiska till att Naturskyddsföreningen tar emot pengar från vindkraftsindustrin.

– Vi vet av erfarenheter från andra länder att miljöorganisationer som tagit emot pengar från olika industrier inte längre är lika kritiskt inställda. De gamla hederliga värderingarna kring skyddet av naturen är borta. Kvar är politikerna, lobbyisterna och aktivisterna, säger Jonny Fagerström medietalesman på FSL och pekar på de farliga gifter som också sprids i naturen i samband med tillverkningen av vindkraft.

– Delar av turbinerna till vindkraftverk är tillverkade av sällsynta jordartsmetaller som i produktionsprocessen resulterar i giftigt flytande avfall. Detta berör främst Kina där metallen bryts och förgiftar vattenområden, säger Fagerström.

Enligt FSL innehåller vindkraftverkens rotorblad och generator flera olika giftiga ämnen som epiklorhydrin, bisfenol A, REE och jordartsmetaller.

I Naturskyddsföreningens egen policy kallas dessa för kemikaliecocktails och föreningen har enligt sin policy uppdraget att motverka att de sprids i naturen.

– Jämfört med kärnkraftens negativa påverkan så är det en klar miljömässig föredel med vindkraft även om de innehåller gifter, vindkraft ger en klar miljöförbättring i Sverige. Det är vår ståndpunkt, säger Karlsson på Naturskyddsföreningen. Hans ambition är att vindkraften ska ha ersatt kärnkraften till 2020.

– Vi ser inga problem med att få till 30 TWh vindkraft till år 2020 och sedan kan vi producera 10 TWh bioenergi, då behövs inte kärnkraften längre, säger Karlsson.

Jonny Fagerström på FSL anser att ett sådant uttalande visar att ledningen för Naturskyddsföreningen driver politik istället för att ägna sig åt att värna miljö- och naturintressen.

– Naturskyddsföreningen har gått långt utanför sitt uppdrag och sina ramar i sin ambition att agera för vindkraftsindustrins affärer. Det är inte förenligt med Naturskyddsföreningens uppgift att sätta ett slutdatum för kärnkraften till förmån för vindkraften, säger Fagerström.

Även Världsnaturfonden samarbetar med vindindustrin i det som kallas Windmade som danska Vesta är stor sponsor till. Vesta är också ett av de företag som tillverkar rotorbladen och generatorerna som innehåller miljögifter.

– Vi är väl medvetna om problemen med gifter i materialet, dessa finns där och det ska inte förnekas. Så får det inte vara och detta måste på sikt lösas. Vi har tagit en policy på Världsnaturfonden om att 100 procent av energin ska vara förnyelsebar och då är vindkraft en del i detta, säger Mattias de Wul, på Världsnaturfonden.

Men Jonny Fagerström på Svenskt Landskapsskydd är förvånad över att både Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen tar så lätt på de naturproblem som vindkraftsindustrin för med sig.

– Skyddad natur är inte längre fredad för Naturskyddsföreningens vindkraftsambitioner. Att människor i andra länder drabbas av den storskaliga vindkraften i form av förstörda livsmiljöer tycks de inte heller bry sig om. När pengarna flöt in seglade etik och moral ut, säger Fagerström.