Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft även i fjällvärlden – om Energimyndigheten får som den vill

Energimyndigheten har reviderat sin karta över riksintressen för vindkraft i Sverige. I den nya kartan pekas Jämtlands län ut som Sveriges bästa vindkraftslän.

Faktum är att landets hela mål för ny landbaserad vindkraft nog nästan skulle kunna placeras i Jämtlands län.

I länet har bland annat gränsen mellan Berg och Härjedalen i stort sett helt pekats ut som ett område med riksintresse för vindkraft. Och även Åreskutan och andra omgivande fjälltoppar runt Åre är med på listan.

I nuläget är det hela bara ett förslag som har gått ut på remiss. Men i länet har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Före detta länsarkitekten Harry Westermark är den som har hjälpt länets kommuner att ta fram översiktsplaner för var det skulle fungera att ha vindkraft. Han är djupt missnöjd med Energimyndighetens förslag.

– Jag blir så ledsen över att en statlig myndighet som Energimyndigheten kan ta fram ett så dåligt underlag, säger han.

Harry Westermark tycker att det är märkligt att inte Energimyndigheten använt kommunernas översiktsplaner som ett underlag.

– Planerna rymmer mer än vad Energimyndigheten haft anspråk på. Men det tar man ingen som helst hänsyn till utan man tar med fjällvärlden, som kommunerna velat skona. Det är väldigt okänsligt, säger Harry Westermark.

Han anser att ett sådant agerande från Energimyndighetens sida inte direkt leder till positiva tongångar gällande vindkraften.

– Det här väcker bara ilska, säger han.

Han påpekar också att många av områdena som anges som riksintresse för vindkraft också är av riksintresse för rennäringen.

– Där kan vindkraften vinna i en prövningsprocess, säger Harry Westermark.

Jämtlands län har tilldelats en stor del av områdena som anges som riksintressen. Bara Öland och Gotland har proportionerligt mer utpekade områden.

– Det här är orimligt mycket för Jämtlands län, säger Harry Westermark.