Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft eller strömlöst – välj!

Snart kommer världens miljöministrar att samlas igen för att diskutera hur vi ska rädda vår jord från den miljökatastrof som väntar om vi inte lyckas hejda att koldioxidhalten i atmosfären ökar.

Förra veckan sände radions P1 miljöprogrammet ”Klotet”. Där slog man fast att mer än 2 graders höjning av dagens medeltemperatur skulle få katastrofala följder! Bland annat skulle havsnivån stiga och miljarder människor måste fly till högre belägna områden.

Eftersom vårt behov av energi ökar hela tiden, så ökar också våra utsläpp av koldioxid hela tiden. beroende på att vi tar vår energi från olja och kol som vid förbränning avger koldioxid.

Olja och kol liksom uranet till våra kärnkraftverk är ändliga resurser! Kommer alltså att ta slut!

Utvinning av oljan blir dyrare och dyrare och risken för oljekatastrofer ökar.

Att vi skulle förlita oss på kärnkraft är helt orealistiskt! Man kommer alltid att glömma nån dammsugare nånstans eller också kommer det en tsunamivåg eller en jordbävning!

Återstår bara två alternativ. Antingen börja leva som vi gjorde på 1800-talet. Inga bilar, kylskåp med mera.

Eller energibesparingar och satsning på alternativa energikällor som sol, vind och vatten. Vilket betyder att man inte som till exempel signaturen ”En som tänkt ännu längre” som i sin insändare menade att just i Fagerdal får man inte bygga 26 vindsnurror!

De flesta av oss kommer att få vindkraftsparker som grannar. Själv tycker jag att vindsnurrorna är vackra till skillnad från kalhyggen och granåkrar – och om du köper andelar är det en väldigt bra investering!

Sven Berg
Kvitsle, Mattmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel