Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft i Härjedalen gör Ikea självförsörjande på el

Som ett steg i att använda förnybar energi investerar Ikea i vindkraftsparken med 30 vindkraftverk på Glötesvålen i Härjedalen

Bygget på Glötesvålen startar i sommar och när vindsnurrorna står klara vid nyåret 2015 beräknas de producera 220 gigawattimmar per år, vilket innebär att Ikea blir självförsörjande på el i samtliga sina verksamheter i Sverige.

Totalt har Ikea 96 vindkraftverk, i drift eller under produktion, runt om i världen. De är en del av möbeljättens satsning på förnyelsebar energi på 4,5 miljarder kronor.

Vindkraftsparken byggs på Glötesvålen cirka fyra mil nordväst om Sveg i sydvästra Härjedalen. Högsta punkt är 1010 m ö h och årsmedelvinden är enligt tidigare gjorda mätningar extremt bra.

Vindkraftsbolaget O2 har tecknat avtal med Ikea och står för utveckling, byggnation och förvaltning av parken. O2 kommer börja byggnationen under sommaren och planerad driftsstart är kring årsskiftet 2014/2015.

– I Glötesvålen investerar Ikea i ett av Nordens bästa projekt vad gäller vindförutsättningar. Här kommer att produceras mängder av förnybar el som behövs för att stoppa klimatförändringarna och skapa ett hållbart energisystem. Dessutom skapar ett vindkraftsprojekt av denna storlek positiva effekter i form lokala arbetstillfällen, positiv påverkan på handel och service samt ekonomiska medel tillbaka till bygden, säger Jan-Olof Dahlin, projektledare på vindkraftsbolaget O2.

Under projekterings- och byggtiden skapas ca 450-500 månadsarbeten i samband med grävning, schaktning, ledningsdragning, gjutning, montering, byggnadsarbeten mm. Under anläggningens drift kommer 6-8 fasta årsarbeten för service, underhåll, tillsyn, administration, väghållning mm att skapas.

Ikea har sedan tidigare nio vindkraftverk på Korpfjället i Dalarna. Tillsammans med Glötesvålens vindkraftspark kommer Ikea vara helt självförsörjande på el till samtliga byggnader och verksamheter i Sverige.

– Det känns spännande att ta ett så här stort steg mot att använda 100 procent förnybar, prisvärd och ren el i samtliga våra verksamheter. Sedan är det förstås glädjande att se att gröna investeringar bidrar till att skapa jobb och sysselsättning i Sverige, säger Peter Agnefjäll, VD på Ikea Sverige.

Totalt räknar Ikea med att den nya vindkraftsparken på Glötesvålen kommer att producera 220 GWh/ år, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för cirka 48 000 hushåll.