Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft på Middagsfjället lönsamt för många

Åres politiker har chansen att etablera Åre kommun som Sveriges klimat- och vindkraftskommun nummer ett. Det nästan startklara vindkraftsprojektet på Middagsfjället är unikt genom att markarrendet på cirka 12 miljoner kronor per år direktinvesteras i lokal och regional utveckling. Dessutom kan projektet ge 17–28 varaktiga arbetstillfällen och möjlighet till lönsamt andelsägande för kommunens medborgare och företag.

Ett sätt att möta både den ekonomiska krisen och klimatkrisen är att fortsätta satsningen på vindkraft. Regeringens mål är att tiodubbla den landbaserade vindkraften fram till 2020. Vindkraft kommer att byggas ut – frågan är bara var investeringarna ska hamna?

Middagsfjället är en från energisynpunkt enastående bra plats för vindkraft. De planerade 57 vindkraftverken på Middagsfjället kan ge el motsvarande 90 betydligt högre verk i skogsmiljö.

Företag, organisationer och privatpersoner kommer att erbjudas delägarskap i vindkraftparken.

Jämtlands läns Hushållningssällskap äger marken på Middagsfjället i Åre kommun, där företaget Fred. Olsen Renewables vill bygga en vindkraftpark. Det gör Middagsfjället till det enda vindkraftprojektet i kommunen och länet där arrendeintäkterna investeras i landsbygdsutveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel