Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftcentrum tror på tio nya företag

Enligt prognosen kan det finnas 1 000 vindkraftverk i Jämtlands län om tio år.

– Det här är en framtidsbransch och större än tiden för vattenkraftsutbyggnaden, säger Ole Kristansson.

Annons

Han jobbar på Vindkraftcentrum.se i Hammerdal som är den regionala samordnaren för vindkraft i länet.

Projektet pågår 2011–2013 och har en totalbudget på 18,8 miljoner kronor. Målet är att det skapas 100 varaktiga arbetstillfällen och tio nystartade företag i länet med koppling till vindkraftsbranschen.

Vindkraftcentrum.se har sina lokaler i den stora tegelbyggnaden mitt i samhället.

Jörgen Eriksson är tillsammans med Carina Blanck ansvarig för delprojektet arbetsmarknad. Ole Kristansson är näringslivsutvecklare och på måndag börjar den nye projektledaren Torbjörn Laxvik som efterträder Tobias Pettersson.

– Vi ska vara både en katalysator och en mötesplats för att kunna erbjuda den hjälp och stöttning som lokala företag behöver för att kunna dra nytta av vindkraftsutbyggnaden. Och förhoppningen är självklart att projektet permanentas efter 2013, säger Ole Kristansson.

De som söker arbete eller arbetskraft inom branschen kan nu gå in på Vindkraftcentrums nylanserade databas.

– Vindkraften ger även många jobb efter utbyggnadstiden. För att underhålla anläggningarna behövs exempelvis en vindkraftstekniker till vart femte verk. Så enbart i Havsnäs vindkraftpark, som består av 48 verk, jobbar fem tekniker, säger Carina Blank.

Projektets huvudman är Strömsunds kommun som med sina 54 vindkraftverk är topp tre på listan över landets vindkraftstätaste kommuner.