Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften är inte gratis!

Under år 2008 producerade våra svenska vindkraftverk 2 TWh, (Terrawatt-timmar). Detta skall jämföras med hela Sveriges elproduktion som detta år var 146 TWh.

Dessa vindkraftverk som levererade 2 TWh vindkraft under år 2008 subventionerades via de så kallade elcertifikaten med en halv miljard. Detta betyder att de under en tioårsperiod subventioneras med sammanlagt 5 miljarder. (De subventioneras under högst 15 år)

Eftersom produktionskostnaden för vindkraft jämfört med vatten och kärnkraft är dubbelt så hög måste vindkraften subventioneras för att kunna konkurrera med dessa energikällor.

Detta är subventioner som svenska folket tvingas betala på sina elräkningar. Kostnaden för de så kallade elcertifikaten, hamnar hos elkunderna.

Var och en kan nu själva räkna ut hur otroligt dyra elräkningar svenska folket kommer att få om regeringens mål om 30 TWh vindkraft ska kunna uppnås till år 2010.

Till detta kommer mångmiljardbelopp för utbyggnad av elnäten och för balanskraft. Kunderna måste ju garanteras el även när det inte blåser.

Vindkraften är inte gratis även om vinden är det.