Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften enda energikälla som ger pengar till bygden

Vindkraftsmotståndarna försöker med alla medel hitta på argument för att stoppa utbyggnaden av vindkraft. Den senaste i raden döljer sig bakom signaturen Minna.

Enligt Minna så kan vindkraftsparkerna ställa ett verkligt elände för dem som bor i närheten i form av förstörda landskap, ökade hälsorisker i form av elektrisk strålning, ljusföroreningar. Vi norrlänningar kommer att bada i lågfrekventa ljud/infraljud, vibrationer och elektriska föroreningar.

Vetenskapliga undersökningar måste utföras så att vi inte kommer att drabbas av fosterskador och infertilitet.

Eftersom det inte bor tillräckligt många av oss nära stora vindkraftsparker för att våra vetenskapsmän och kvinnor ska kunna göra en statistisk någorlunda säker undersökning av eventuella hälsorisker, uppstår ett problem.

Ska vi bygga ut den vindkraft som behövs, ungefär 30–40 procent av vårt energibehov för att kunna ersätta kärnkraften, och sedan vänta i 20–30 år för att någorlunda säkert kunna avgöra om vindkraften är en så stor hälsorisk att den måste stoppas? (Att kärnkraften är en hälsofara behöver man inte forska på. Fråga japanerna! Som dessutom fick pröva på verkningarna av amerikanska atombomber!)

Jag tycker nog att vårt vackra landskap är inte är så vackert längre. Det består mest av kalhyggen och granåkrar. Vid avverkningarna är det dessutom mer regel än undantag att värdefulla biotoper skövlas trots att man visste var de fanns! I fjällen kör man snöskotrar som släpper ut avgaser och oljud!

Om vi inte ställer om till ett samhälle byggt på förnyelsebara energikällor så kommer koloxidhalten att överstiga 2 procent och då är det kört enligt de flesta klimatforskarna.

Dessutom är vindkraften den enda energikälla som ger pengar till bygden! Det är bara att välja.

Man kan även bli delägare i vindkraft. Det har jag gjort och det var ingen dålig investering!

Sven Berg, Mattmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel