Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften i Norge byggs ut – branschen kräver stopp för mer

Statkrafts besked om att återuppta planerna på vindkraft norr om Trondheim kom som en överraskning. Nu kräver branschen ett stopp för mer vindkraft i Sverige.

Svenska vindkraftbranschen kräver stopp för mer utbyggnad av vindkraft. Låter det märkligt?

– Om alla verk som är planerade i Sverige skulle byggas blir det jobbigt för alla, säger Tomas Hallberg vid branschorganisationen Svensk Vindenergi.

I början av förra sommaren tog Statkraft beslutet att inte gå vidare med planerna på en jätteutbyggnad på norska kusten, på Fosen norr om Trondheim. Elpriserna hade gått ned för mycket för att det skulle vara lönsamt att bygga.

Men nu i vinter har beskedet kommit om att Europas största landbaserade vindkraftspark ändå ska byggas. Investeringsbeslutet har tagits.

Beskedet kom som en överraskning för svenska branschen, säger Tomas Hallberg. Och nu vädjar Svensk Vindenergi om att det inte ska släppas in ytterligare vindkraft.

Orsaken är att också elcertifikaten har nått rekordlåga nivåer. Certifikaten är stödsystemet som var tänkt att stimulera utbyggnaden. Men med ännu mer produktion går priset på certifikaten ned ännu mer, vilket drabbar dem som redan har vindkraft igång. Både på norsk och svensk sida eftersom certifikatsystemet gäller båda länderna.

Lösningen skulle vara ett nytt system som stimulerar mer utbyggnad, menar Tomas Hallberg. Men tills dess behövs ett stopp.

– Politikerna behöver justera systemet så att vi får människor som vågar satsa på mer förnyelsebart. Och då behöver ju inte heller vindkraftverken byggas så höga. Det är inget egenvärde att bygga högt. Med högre verk ser man dem ju på längre håll.

Vindkraftverken på Fosen kommer att ha en tornhöjd på 87 meter och 117 meter med rotorbladen medan verken som nu är aktuella för eventuellt godkännande i Östjämtland ska vara 200 meter i tornhöjd och max 220 meter med rotorbladen.

Se också: ”Ett dovt brummande” – störda vindkraftsgrannar kräver inlösen av sina hus