Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften sågas i ny bok

Föreningen Livskvalité i Offerdal sågar vindkraften. ”Vindkraftsbluffen – hur en liten by i Norrlands inland skulle blåsas” är titeln på deras nyutgivna bok.

Annons

Visserligen har vinden mojnat något i vindkraftsbråket i Kaxås. Anledningen är att det saknas politisk majoritet för en vindkraftsutbyggnad på Storbacken, några kilometer sydväst om byn.

Men boken lär ändå väcka liv i känslorna hos dem som förespråkar vindkraft.

Sune Sjöström, ordförande i Livskvalité i Offerdal, hoppas att den drygt 100-sidiga boken ska bli en väckarklocka för länet och landet.

– Boken visar på de osunda affärsmodeller som finns i den här branschen som matas med skattesubventioner. Och det är den lilla människan som kommer i kläm, säger han.

Det är bara två månader sedan som föreningen beslutade att ge ut boken. Så det har varit snabba ryck.

– Vi har samlat ihop massor av material som sammanställts av utomstående professionella skribenter, säger Lollo Jönsson Oldstrand.

Enligt boken mörkade ett sydsvenskt vindbolag, ett fåtal markägare och politiker med egna affärsintressen planen om en omfattande vindkraftspark i byn. Och att byborna inget skulle få veta förrän vindkraften var på plats.

Regeringen vill annars att nya subventioner ska ge runt 2 000 nya vindkraftverk på tio år.

”Därmed har det öppnats en ny marknad för vindklippare och bidragskapitalister, ett vindklondyke”, står det i boken.

Området Nordbyn, väster om vägen mellan Kaxås och Kougsta, har inte tagits bort från översiktsplanen och är därmed fortfarande aktuellt för en vindkraftsutbyggnad.

– Vi kan acceptera 5–10 vindsnurror söder om Sulviksvägen, säger Sune Sjöström.