Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften splittrar alliansen i Åre

Vindkraft i Moskogen är återigen en valfråga i Åre kommun. Socialdemokraterna är övertygade om att det blir ett ja till en vindkraftpark om JP Vind ansöker igen.
– I grunden finns ett mandat för vindkraft i Moskogen. Det ser man om man tittar på vad partierna säger, menar Peter Bergman (S).

Ingen hade räknat med att Västjämtlands väl, som grundades i svallvågorna av den stora skoldebatten då eniga politiker beslutade att lägga ner högstadiet i Järpen, vid förra valet skulle få så många röster. Väljarstödet räckte till hela fem mandat och partiet fick vågmästarroll.

Partierna från båda blocken blev tagna på sängen över valresultatet.

– Vi blev så förvånade över den här situationen i söndagskväll, så vi var inte mogna att ens diskutera frågan då, sa Lars Mämpel (M) till Sveriges radio efter valresultatet.

Alliansen valde att alliera sig med Västjämtlands väl vilket innebar att de förband sig att säga nej till vindraftpark i Moskogen. Så i samma ögonblick som Västjämtlands väl klev in i kommunhuset stoppades vindkraftsetableringen.

Men frågan har inte riktigt avgjorts ännu eftersom JP Vind flaggat för att de kan lämna in en ny ansökan om förutsättningarna förändras. Och det gör det när den här mandatperioden är slut och pakten mellan VV och Alliansen avslutas. Eftersom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern är för en vindkraftpark kan det bli JP Vind få som man vill.

– I grunden finns ett mandat för vindkraft i Moskogen, det ser man om man tittar på vad partierna säger, menar Peter Bergman (S).

Han tycker inte att man sviker och förvirrar väljarna om kommunfullmäktige först röstar nej och sedan återigen tar upp frågan.

– Det beror på vilka grunder man tog beslutet förra gången. När kommunfullmäktige sa nej var det ju inte ett demokratiyttrande utan det var grundat på en affärsuppgörelse.

Alliansen är splittrad i frågan. Moderaterna tycker att vindkraftparken hamnar i konflikt med turistnäringen som är en basnäring i Åre kommun.

Centern värnar också om turismen men säger ja till vindkraften. Daniel Danielsson (C) menar att Sverige ska vara med och lösa klimatfrågan och här finns goda förutsättningar för det. Turisterna kommer se det som något positivt.

Vindkraftfrågan är så viktig för Centern att man aldrig mer kommer att ingå uppgörelser i den frågan.

– Vårt vallöfte är att vi inte kommer att förhandla bort det. Vi kommer inte att säga nej till vindkraft.

Om Västjämtlands väl återigen hamnar i vågmästarrollen blir det därför knivigt för Alliansen. Ska Alliansen avstå från majoritet med VV för att Centern inte vill förhandla om vindkraften eller struntar de övriga Allianspartierna i Centern och bildar majoritet med VV. Det här dilemmat bekymrar inte Daniel Danielsson.

– Ideologi går före taktik, slår han fast.

Men det är inte bara vindkraften som är en het valfråga i Åre kommun. Bostadsbristen är en ständig valfråga. Sossarna lovar bygga 100 lägenheter. Moderaterna är betydligt försiktigare och anger inte hur många bostäder de ska bygga. Moderaternas försiktighet är inte förvånande. De lovade ju bygga bostäder även vid förra valet men under deras tid i makten har inte ett enda hammarslag hörts.

En som är kritisk mot Alliansens bostadslöften Peter Bergman (S) som påpekar att Alliansen inte heller har byggts några skolokaler eller förskoleavdelningar trots stor efterfråga. Leif Nord (M) försvarar sig med att det varit lågkonjunktur och att man varit tvungna att få i ordning på driftkostnaderna som kommun dragit på sig efter tidigare investeringar. Men nu finns planer på var förskolor ska bygga och hur skolorna i Duved och Mörsil ska byggas ut.

– Det skulle ha byggts för flera år sedan. Alliansen har haft åtta år på sig. Det har inte investerats någonting. Det är bra att man har koll på ekonomin men man måste se var pengarna gör mest nytta, säger Peter Bergman.

De som vinner valet i höst har faktiskt chansen att skapa en kommunal byggboom. För det finns 140 miljoner kronor i kassakistan. Det är pengar som kommunen fått tillbaka av Årehus. Nya regler har gjort att kommunala bostadsbolag själva kan låna pengar och därför slipper Åre kommun låna pengar åt Årehus.

– Det är en omvänd situation. Vi har gått från att vara skuldsatta till att ha god likviditet, säger Leif Nord.

Pengarna kan bara användas till investeringar. Så de kan inte fixa barn- och utbildningsnämndens ständiga problem att klara budget. Under mandatperioden har nämnden haft klara problem med att klara ekonomin, Ifjol kom de med en rejäl kalldusch när underskottet plötsligt visade sig vara dubbelt så stort än man flaggat för. Även i år har underskottet skenat iväg. Efter det har stora neddragningar gjorts. Bland annat har flera program lagts ner, personal har sagts upp och elevhemmet i Åre har stängts. Men det krävs ytterligare åtgärder.

Frågan är vilka fler neddragningar som väntar. Leif Nord säger att tjänstemännen måste göra ett ordentligt åtgärdsprogram. Men Daniel Danielsson påpekar att det inte går att dra ner för mycket.

– Det viktiga är att man inte slår sönder skolan så att man kan behålla kvalitén, säger Daniel Danielsson.

---

ÖP på valturné går in på sin andra dag under onsdagen. Då stannar vi till i Åre och livesänder en valdebatt som hålls på Tott hotell. Läs mer här