Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftparken byggs mitt i ett revir

Jan-Erik Öhlén gjorde en örninventering vårvintern 2011. Resultatet mörkades.
Nu byggs parken Mullberget mitt i den skog där Jan-Erik såg ett örnpar förbereda sin häckning.

På höjderna två kilometer från Jan-Erik Öhléns hus i Handsjöbyn reser sig en vindkraftpark med 26 torn, nästan 179 meter höga.

Mullberget som invigs i sommar ägs av Jämtkraft i samarbete med Skanska.

Men det var ett helt annat bolag som planerade projektet.

Svenska Vindbolaget, nuvarande Eolus, ansökte i september 2010 om att få miljötillstånd i det cirka 25 kvadratkilometer stora området.

Ansökan består av en miljökonsekvensbeskrivning och i underlaget finns en inventering som konsultföretaget Ecocom utförde försommaren 2010. Den handlar om döda lövträd, våtmarker och andra naturvärden.

Denna inventering gjordes inte för att avgöra förekomst av örn, det var helt fel tid på året för det, men den sammanfattar ändå hur lämpligt området verkar vara för häckande kungsörnar. Ecocom gör bedömningen att "det inte är troligt att det finns häckande kungsörn inom projektområdet".

Bedömningen baseras på hur boträden i skogen såg ut. Inte på någon verklig inventering.

En sådan gjordes vintern därpå. Den tid som är aktuell för örninventeringar.

Då hade Svenska Vindbolaget beställt ett jobb av Ecocom som i sin tur gav uppdraget till Jan-Erik Öhlén i Handsjöbyn.

– Jag var ute under februari och mars 2011, fyra–fem dagar fast inte i följd. Jag såg örn varje gång och med all säkerhet häckande örn. Det var ett gammalt par. De spelflög, det är när de viker ihop vingarna och stördyker och visar upp sig för varandra. Jag såg också örn bära kvist. Närmare än så kommer man inte en häckning om man inte ser boet, säger Jan-Erik Öhlén och pekar på kartan var i vindkraftparken örnarna höll till.

Han menar att hälften av parken Mullberget breder ut sig mitt i örnreviret. Men hur han än letade hittade han aldrig boet. Han trodde att han skulle få uppdraget att fortsätta leta sommaren därpå.

Vad han inte visste var att bolaget redan hade lämnat in sin ansökan när han såg örnarna förbereda sin häckning.

Det enda underlag som länsstyrelsen fick om örnar var med andra ord den knapphändiga rapporten från sommaren 2010 där endast en "bedömning" görs.

Alexander Eriksson, vd vid Ecocom, bekräftar att en örnrapport skrevs baserad på Jan-Eriks inventering och att den skickades in till beställaren, Svenska Vindbolaget.

Han vill dock inte vidare uttala sig om innehållet:

– VI har gjort en oberoende inventering och de fynd som gjorts redovisas i rapporten. Men vi äger inte informationen och rätten att lämna ut materialet, säger han.

Jan-Erik Öhlén i Handsjöbyn vet i alla fall vad han tycker:

– Jag tycker att det är rent mygel. Den inventering som jag gjorde var ju bortkastad tid. Kungsörn är en rödlistad art och vi har sagt att vi ska skydda den. Hela parken är deras jaktmarker och de löper ju störst risk att kollidera när de jagar. Nu står det 26 vindkraftverk där med vingar som är vassa som en knivegg.

I juli 2011 godkändes ansökan av länsstyrelsen, efter en snabb handläggning.

I morgon: länsstyrelsen och Eolus svarar.

Läs också: Andreas fotade örn som inte skulle finnas