Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsandelar till salu för länsborna

Nu kan invånarna i Jämtlands och Västernorrlands län köpa andelar i vindkraften i Stamåsen.

– För oss är det en goodwill i bygden, säger Milan Kolar, vindkraftsansvarig på SCA.

Länsborna i Jämtland och Västernorrland kan nu köpa vindkraftsandelar i Stamåsen-parken. Poängen är att man köper el från vindkraftverken till rabatterat pris.

I förrgår var det ett öppet möte i Björkhöjden där Milan Kolar, vindkraftsansvarig på SCA, berättade om vindkraftsandelarna. Tanken var att lokalbefolkningen skulle få första tjing.

Hur var intresset då?

– Vi delade ut kanske 80 broschyrer som folk tittade på, säger Milan Kolar.

Varför gör ni det här?

– För oss är det en goodwill i bygden. Vi hade lovat komma med ett erbjudande till allmänheten om Stamåsens vindpark, och nu håller vi det löftet. Nu får de närboende chansen att vara delaktiga, säger han.

Den kommande vindkraftsparken i Stamåsen ligger i Strömsunds och Sollefteås kommuner. Det handlar om 26 verk som ska vara i drift nu under sommaren. Ägare är Statkraft SCA Vind AB (SSVAB).

Erbjudandet med andelar gäller till första december i år, och avtalet omfattar enheter på 1 000 kWh/år för 7 000 kronor. SSVAB säljer andelar som motsvarar 1/26 av den väntade totala produktion, alltså ungefär ett av verken. En kund kan maximalt teckna avtal för 25 000 kWh/år.

Andelssystemet är ett samarbete med Dalakraft, vilket innebär att den som väljer att köpa andelar måste byta elabonnemang till Dalakraft, som är majoritetsägt av Jämtkraft.

Ove Mohlin är en av dem som var på mötet i Björkhöjden. Han är också ordförande i intresseföreningen Förenade vindbyar. Han tänker inte köpa några andelar.

– Det är säkert många som kommer att haka på det där, men inte jag. Men för dem som har råd att köpa och förbruka mycket el kan det nog vara bra.

Han betonar i stället den fråga som Förenade vindbyar drivit sedan länge, att pengarna som dras in genom vindkraften ska tillbaka till kommunerna. Föreningen vill ha en återbäring på 0,5 procent av bruttointäkterna, medan SSVAB säger 0,2 procent. Det är en fråga som förhandlas mellan bolag och aktuella kommuner.