Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsatsning på 1,2 miljarder kan stoppas

Det stora vindkraftsprojektet väster om Skärvången kan stoppas. Ett alternativ i planförslaget är att området helt undantas från utbyggnad.

Andra alternativet är att 34 vindkraftverk får byggas på höjdryggen mellan Skärvången och Åkersjön. Det handlar om en investering på cirka 1,2 miljarder kronor.

När nu förslaget ska remissbehandlas av berörda hoppas de ansvariga att planen kan få en bred förankring med yttranden.

En utbyggnad förutsätter att en cirka tre mil kraftledning byggs och ansluts till kraftstationen i Stensjön. Om det blir en luftledning kommer den enligt planförslaget att ha stor inverkan på landskapet.

• Alternativ 1. + Landskapet bevaras utan stora ingrepp till fördel för turism på sikt. Medför inte konflikter med rennäringen. – Inget tillskott av kapital eller enstaka arbetstillfällen till bygden.

• Alternativ 2. + Bidrar till att skapa ett mervärde i bygden (pengar i form av markarrende samt entreprenader i utbyggnadsskedet). Kommunen bidrar till produktionen av klimatvänlig energi. – Anläggningen inklusive kraftledningen påverkar landskapet. Det kan medföra negativa följder för turistnäringen. Rennäringen hävdar betesmark i området. Avtal om skadeersättning måste upprättas

Efter att planen reviderats ska den ställas ut i slutet av året. Och först i februari 2010 kommer det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige om den framtida utbyggnaden av vindkraft i kommunen.

Planarbetet har drivits inom ett samarbetsprojekt mellan sex av länets åtta kommuner.

Projektledaren Harry Westermark har tillsammans med stadsarkitekt Anne Dahlgren svarat för utformningen av planförslaget i Krokoms kommun.