Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftscentrum har sagt upp personal – omvandlas till mindre projekt i kommunal regi

Vindkraftcentrum har lagts ned som projekt och sagt upp personal. Nu uppstår ett nedbantat centrum inom Strömsunds kommun med två anställda.
En vision är att skapa en testanläggning för vindkraft i kallt klimat, berättar kommunalrådet Göran Bergström (S).

Vid årsskiftet upphörde Vindkraftcentrum som projekt. Strömsunds kommun ville driva det vidare, men Region Jämtland Härjedalen backade ur på grund av sin ekonomi.

Strömsunds kommun trädde då in som ägare för ett nystartat projekt. Med 1,5 miljoner kronor från Energimyndigheten ska två personer arbeta vidare med vindkraftsfrågor. Det är Torbjörn Laxvik som var ledare för Vindkraftcentrum och han fortsätter som projektledare samt ytterligare en person. Båda är heltidsanställda.

Vindkraftcentrum som har kontor i Hammerdal har haft drygt fem tjänster, men de flesta har alltså sagts upp.

– Vi måste tyvärr rätta mun efter matsäcken, säger Göran Bergström.

Han hade gärna velat ha med regionen i fortsättningen av vindkraftarbetet som också borde bli permanent verksamhet och inte drivas i projekt, enligt honom.

– Strömsunds kommun orkar inte driva det här själv, men Energimyndigheten vill att Vindkraftcentrum ska leva vidare och vi har fått 1,5 miljoner kronor. Så vi i Strömsund går in som projektägare, säger Göran Bergström.

Är det en kommunal uppgift att driva ett kunskapscentrum om vindkraft?

– Nej, och vi har påpekat att Strömsund inte kan driva det här själv. Det här är en regional angelägenhet som också har nationell prägel. Men här gällde det att räddas det som räddas kan, säger Göran Bergström.

Det gällde att ta vara på den kunskap och erfarenhet som byggts inom Vindkraftcentrum, menade kommunen.

– Vindkraftcentrum har upparbetat en kunskap som är helt unik, säger Göran Bergström.

Strömsund vill behålla sin profil som vindkraftskommun som man har skaffat sig genom Vindkraftscentrum, gymnasieutbildningen till vindkraftstekniker, certfiering av tekniker i Ulriksfors och de stora vindkraftsparker som finns i kommunen.

– Tyvärr har vi inte kunnat fortsätta med utbildningen.

Energimyndigheten, EM, tog beslutet om bidraget i mitten av mars. Dess för innan uppvaktade Göran Bergström och Torbjörn Laxvik myndigheten på plats i Eskilstuna.

Formellt heter mottagaren av bidraget Nod arbetskraftsförsörjning drift och underhåll. Ett mål för projektet är 30 regionala arbetstillfällen ska skapas.

Projekttiden är 1 april i år till 31 mars nästa år.