Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsjobben ökar

Under 2013 fanns motsvarande 600 heltidsjobb i vindkraftsbranschen i Jämtlands län. Det är en fördubbling på ett år.

Det är Vindkraftcentrum i Hammerdal som för tredje året låtit H1 Communication undersöka hur många jobb det blir av vindkraftsutbyggnaden i länet.

400 företag har lämnat in sina uppgifter, varav hälften har sin bas i länet. Under 2011 fanns 200 årsarbeten så antalet har stadigt ökats.

Vilka jobb är det då förutom att resa torn? Jo, det handlar om att hålla med mat och husrum till jobbarna, det handlar om vindkraftstekniker och om entreprenörer som är vana vid att jobba med vägbyggen.

"De vanliga vägbyggena lyser med sin frånvaro så de jobb vi får för vindkraften gör att vi kan behålla det mesta av både maskiner och manskap", är ett svar i undersökningen.

Den visar också att en tredjedel av alla som jobbade i branschen i fjol är utländsk gästarbetskraft.

– En siffra som visar på potential och möjlighet för inhemska företag att skaffa sig kompetens att resa torn och ge sin in i branschen, säger Vindkraftcentrums projektledare Torbjörn Laxvik i ett utskick.