Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsmotståndare polisanmäld

En Krokomspolitiker anklagades för korruption på sociala medier förra veckan efter att hans nämnd beslutat sig för att hyra ut mark till ett bolag som hans fru driver. Nu har han polisanmält händelsen.

"Det luktar politisk korruption lång väg" och "Som av en händelse har moderaten Björn Hammarberg sett till att ge arrendet till sin frus och svärfars bolag."

De meningarna skrev en lokal vindkraftsmotståndare i ett längre inlägg på sin Facebooksida när det stod klart att Krokoms kommun står i begrepp att hyra ut mark i Offerdal till vindkraftbolaget Affloardal Energi.

Bakgrunden är att Björn Hammarberg är vice ordförande i den kommunala nämnd som beslutat sig för att hyra ut marken medan han mycket riktigt har familjemedlemmar i vindkraftsbolaget.

Men enligt Björn Hammarberg är anklagelserna grundlösa, utifrån att han konsekvent har anmält jäv och avstått från att delta i alla diskussioner som har rört ärendet.

– Med en gång som den här affären blev aktuell insåg jag att det var besvärlig situation för mig och såhär i efterhand är jag otroligt glad över att jag har varit noggrann med att läsa på och följa reglerna, säger han och säger sig ha full förståelse för att folk blir upprörda av påståendet av att han personligen skulle ha gett marken till sin fru.

– Jag skulle bli otroligt upprörd om jag fick reda på att någon annan hade begått brottsliga handlingar på det sätt som jag nu anklagas för att ha gjort, säger han.

Att politiker ska tåla granskning håller han med om och om inlägget hade uttryckts som en spekulation eller ett ifrågasättande hade han tyckt att det varit inom ramen för vad man ska kunna tåla som politier.

Men när det uttryckligen påstods att gjort sig skyldig till korruption och folk började dela inlägget, med många arga kommentarer som följd, kände han att var tvungen att polisanmäla saken för att få den utredd.

– Att bli uthängd som kriminell får stora konsekvenser när alla berörda bor i samma by och ryktena börjar florera bland grannar och barnens kompisar, säger Björn Hammarberg.

Protokollet från mötet där beslutet togs har ännu inte justerats och är därför inte offentligt ännu, men enligt nämndens ordförande, Linus Kimselius (M) stämmer det att Björn Hammarberg inte varit delaktig i beslutet.

– Nej, det finns ju strikta regler kring jäv i sådana här sammanhang. Björn Hammarberg han har inte ens varit på plats när de här frågorna har diskuterats och det framgår givetvis i alla handlingar, säger han.