Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsparkerna får byggas

Domen blev en besvikelse för samebyn. – Vindkraftens intressen är starka. Det blev ett helt land emot oss. Så kommenterar Marianne Persson, ordförande i Jiingevaerie sameby domen som innebär att vindkraftsetableringen får ske inom samebyns renbetesmarker.

Annons

Samebyn hade samlats i Hotagens kurs- och konferensgård för att invänta den slutliga domen i Mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt. Vid 11-tiden på onsdagen offentliggjordes den.
– Visst hade vi drömt om storslam och att vi hade kunnat stoppa ytterligare några vindsnurror. Domen är därför en besvikelse eftersom hotet mot rennäringen fortfarande finns kvar. Nu blir den stora utmaningen att driva näringen vidare utifrån de nya förutsättningarna, säger Marianne Persson.
Samebyn har satsat runt 500 000 kronor på den rättsliga processen om vindkraftsprojekten i renbeteslandet.
– Det är stora pengar som vi egentligen inte har råd med. Men även om vi inte nådde längre har vi ändå som enda sameby lyckats stoppa runt 100 av de 240 vindkraftverk som planerats i området Björkhöjden-Björkvattnet i och med miljödomstolens dom i fjol. Så visst har det varit värt att kämpa, resonerar Marianne Persson.
Även om onsdagens domar i de överklagade målen inte blev någon ny framgång för samebyn när det gäller antalet tillåtna vindkraftverk, har Marianne Persson ändå funnit några glädjeämnen i domstolens formuleringar.
– Det känns bra att domstolen lägger stor vikt vid våra egna och våra anlitade experters utsagor om renskötselns villkor. Man talar bland annat om nödvändigheten av en buffertzon runt kraftverken.
Marianne Persson välkomnar även den del av den nya domen som innebär att kraftbolagen ska stå för rentransporter med lastbil när så behövs.
– Det är bra, men inte tillräckligt. Ibland måste man flytta renarna i terrängen och inte med bilar, säger hon.
Mark- och miljööverdomstolens dom innebär alltså att mer än ett par hundra vindkraftverk får byggas inom de marker där Jiingevaerie sameby bedriver sin renskötsel.
– Nu måste vi lära oss att samsas och göra det bästa av situationen. Ett hårt arbete börjar. Det är bara at kavla upp ärmarna, säger Marianne Persson.