Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverk stoppade

Vid sitt sammanträde på onsdagen stoppade Bräckes kommunstyrelse återigen planerna på en etapp 2 av vindkraftsparken på Mörttjärnberget.

Kommunstyrelsen tog inte upp till behandling den begäran som länsstyrelsen i Västernorrland skickat.

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Härnösand har åter fått en ansökan från Statkraft Vind AB om att komplettera de 37 vindkraftverken på Mörttjärnberget knappt tre mil öster om Bräcke med ytterligare 6 vindkraftverk i en andra etapp.

För att delegationen ska kunna säga ja så krävs ett godkännande från Bräcke kommun.

– Ska vi behandla frågan måste Statkraft prata ihop sig med befolkningen först, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Jörgen Persson (S).

Han säger att läget nu är detsamma som 26 mars ifjol då kommunstyrelsen sa nej med hänvisning till att boende i Albacken en halvmil nordost om Mörttjärnberget upplever det mörka brummandet från vindkraftverken som mycket störande.

Statkraft har därefter anlitat ett företag som mätt det lågfrekventa ljudet från vindsnurrorna och beräknat effekterna.

”Resultatet visar att nivåerna för lågfrekvent ljud ligger under Folkhälsomyndigheternas riktlinjer i både befintlig vindpark Mörttjärnberget samt kumulativt med etapp 2", skriver länsstyrelsen i Härnösand till Bräcke kommun.

Men detta förändrar inte upplevelsen hos dem som blir störda, och därmed inte heller kommunpolitikernas inställning.

Läs mer:

Två vindparker kan bli försenade

Här skapade vindkraften nya jobb

Bräcke kommun tar vad de får - skriver på vindkraftsavtalet