Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindsnurra blåste sönder i Havsnäs

Under natten mot söndagen skadades ett vindkraftverk i Havsnäs vindkraftspark i Strömsunds kommun. En turbin har tippat framåt och rotorbladen har blivit tillknycklade.

– Noskonen hänger ner med vingarna och de ser ut att ha blivit tillknycklade, säger Nordisk Vindkrafts drift- och underhållschef, Kent Eriksson.

Skadan upptäcktes under söndagen och tros ha skett någon gång under natten. Inget ska ha fallit till marken och inga personer är skadade.

Vindkraftverket är placerat i den del som kallas för Järvsand. Bolaget har tekniker på plats för att börja utreda skadan.

– Vi vet inte grundorsaken ännu. Men man kan se att vingarna hänger ner och är skadade. Hela nospartiet lutar cirka 10-20 grader. Den ser lite ledsen ut.

Under helgen har det blåst kraftigt i området. Räddningstjänsten är informerad om händelsen, men har inte larmats ut.

– Vi har spärrat av området nu.

Kent Eriksson har inte varit med om något liknande tidigare.

– Det är något väldigt ovanligt. Vad vi vet finns det inga skador på de andra verken.

Totalt har Nordisk vindkraft 48 vindsnurror i Havsnäs. De har en totalhöjd på 140 meter och är placerade på tre höjder norr om Strömsund.

Läs mer: Trasig vindsnurra i Havsnäs förbryllar