Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinet luftasbäst i karaff

Brukar du dra korken ur flaskan en stund innan måltiden för att lufta vinet?
Det kan du låta bli. Det gör definitivt ingen skillnad för vinets smak, även om flaskan står öppen i flera dagar.

Annons

Det är syret som luftar vinet, och den lilla ytan i flaskmynningen är för liten. Luftningen ska ske i en vinkaraff eller i ett annat större kärl med minst en decimeters diameter.

Vilka viner mår då bra och utvecklas med luftning? De flesta unga viner, speciellt kraftfulla röda, med tydlig strävhet gör det. De kan vara mycket slutna inledningsvis, men öppnar upp sig och blommar ut med någon timmes luftning.

Äldre, lagrade viner med utvecklad bouquet bör man dock vara försiktig med. De fina nyanserna kan i stället försvinna med för lång luftning. Äldre viner bör i stället stå upprätt en dag för att fällningen ska sjunka till botten, därefter häller man vinet i en karaff och låter den sista skvätten med fällningen bli kvar i flaskans botten (så kallad dekantering). Vill man sedan servera vinet ur flaskan är det bara att skölja ur den och återföra vinet.

på luftning? Ja, definitivt. En halvtimme i karaff kan göra underverk även med ett billigt vitt vin.

Det som sker under luftningen är att det uppstår en forcerad mognadsprocess. Sträva och skarpa drag rundas av och aromerna träder tydligare fram.

Du kanske ibland har upplevt att det sista glaset, efter någon timme, under en måltid smakar bättre än det första. Då kanske du tror att ditt omdöme har förändrats, men det har att göra med att vinet hunnit bli luftat. Hade det varit i en karaff ett tag innan så hade den första klunken smakat lika gott.