Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnarna borde vara de som förstått hur en kassako ska mjölkas

2013 var entreprenörens år i Jämtland. Hen stog i rampljuset och vann alla tänkbara priser. Men i skuggorna, på sidan om kamerablixtrarna och de utrullade mattorna, gömde sig de verkliga vinnarskallarna. Tänker jag mig.

Annons

Förra året hyllade nästan alla, kiteåkaren och Surfbuktens skapare, Simon Jaktlund. Han uppmärksammades av kommunen, landstinget och i media. Året kröntes när Svenskt näringsliv utsåg honom till länets mest företagsamma person. Men själv ser han sig inte som någon storföretagare.

- Min främsta drivkraft är inte att tjäna pengar. Det kommer först på åttonde eller möjligen sjunde plats, säger Simon när jag frågar honom.

Men varför vill då Svenskt näringsliv hänga med honom?

I prismotiveringen skriver de att de valde Simon just för att han inte bara vill tjäna pengar. "Det handlar mer om att skapa sammanhang och mötesplatser för många människor – helt enkelt ett skönt häng!"

Om de, Svenskt näringsliv alltså, ska leva upp till sin devis om att prisa den som är mest företagsam borde det ju vara helt andra människor som lyfts fram. De som verkligen förstått hur en kassako ska mjölkas.

Vinnarna i Jämtland 2013 är ju rimligtvis skolkoncernen John Bauer och vårdfirman Förenade Care.

Under några års tid har John Bauer haft en gymnasieskola i Östersund. Bjussat på gratis datorer, lockat med meriterade fotbollstränare och annat som kidsen (och föräldrarna) troligen går i gång på. De var en av pionjärerna på den lokala friskolemarknaden. Men verksamheten såldes till riskkapitalbolag och några år senare försattes verksamheten i konkurs, och lämnade elever och en luttrad lärarkår bakom sig. Under tiden har några tjänat fett med cash. Som riktiga vinnare.

Förenade Care har ett äldreboende i Föllinge. När personalen upptäckte att 27 anmälningar om fel i vården inte hade nått fram till socialnämnden slog de larm. Det var något som inte uppskattades av arbetsgivaren, som i sin tur anklagade personalen för brott mot tystnadsplikten. I stället för att erkänna att något blivit fel gick Förenade care till motattack och klarade sig undan kritik från Socialstyrelsen. Som en riktig vinnare.

För är det något Svenskt näringsliv kämpat för är det fler företagare i vård och skola. De verkliga vinstvinnarna. Som hyllas i det tysta.

Eller så har vindarna vänt. Förra årets pristagare är kanske början på något nytt. Där andra värden får plats. I företagarföreningen. Också.