Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnbergsreservatet i Sundsjö fyllde 20 år

År 1991 avsatte kyrkoförsamlingen i Sundsjö 25 hektar av sin mark på Boggsjöskogen till naturreservat, ett av de första kyrkliga naturreservaten i Sverige.

Annons

Från Sundsjö församling utgick sedan en budkavle till samtliga Sveriges tretton stift med resultat att svenska kyrkan skyddade ytterligare 1000 hektar skogsmark.

I lördags samlades ett 70-tal människor vid Vinnbergsstugan för att högtidlighålla reservatets 20-årsjubileum. Lindqvistarna Folke och Hasse förstärkta med Rolf Engberg underhöll med glad musik och det serverades soppa och kolbulle. Hemslöjdare från bygden ställde ut sina alster till försäljning och beskådande.

Staffan Grahnlöf, som är reservatets upphovsman, hälsade välkommen. När han upptäckt att en skogsbilväg dragits rakt genom en tjäderspelsplats övertygade han dåvarande kyrkoråd om att området borde bli reservat så att liknande misstag skulle undvikas i framtiden.

Per Hedman berättade bland annat om budkavlens väg genom Sverige och överlämnade sedan ordet till biskop Tuulikki Koivonen Bylund som höll en inspirerad betraktelse om skapelsen, naturen och miljön.

Peter Lundgren från skogsstyrelsen gav en redogörelse för reservatets kvalitéer och bjöd på en guidning längs den naturstig som startar vid stugan.

Torbjörn Marklin

Annons