Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinster i välfärden?

Efter att vi på grund av fysiska skäl och högre trygghet har fått vår pappa flyttad från sitt hem till ett äldreboende som drivs av kommunen så kan jag med bestörtning konstatera att vinster i välfärden existerar i allra högsta grad.

Eftersom pappa inte har så stor inkomst så har hans kostnad för boendet beräknats med en subventionerad minsta kostnad. Vad består den då av?

Jo, omsorgskostnaden har satts till en väldigt låg summa. Varför? Man kan ju bara misstänka att man inte vill att den ansvarsfulla och hårt arbetande personalen ska få för sig att begära rimliga löner för sin insats. Det kan ju sabotera vinsterna i välfärden?

Lokalhyran ligger i normalfallet på 3 353 kronor per kvadratmeter och år. Min pappa är subventionerad och betalar endast cirka 2 500 kronor vilket ändå kan betraktas som en ockerhyra när man jämför med de 980 kronor jag betalar för en kontorslokal i centrala staden. En sådan hyressättning kan man kanske kalla för vinster i välfärden?

Matkostnaden har satts till 3 407 kronor per månad. Räkna själv ut vad du kan köpa för den slanten!

Om man då noterar att det en dag serverades det oätlig rinnande kalvsylta med potatis och rödbetor till lunch samt oätlig leverbiff med sås och potatis till middag. Jag smakade och kunde konstatera att maten faktiskt var oätlig och skamligt dålig. I stort sett kastades allt och gamlingarna fick svälta den dagen. Det fanns dessutom inga tillbehör av typen färska grönsaker, smörgås med pålägg och sådant. Så vad innehåller då de 3 407 kronorna? Kanske vinster i välfärden?

Kontentan av detta gör att man kan misstänka att politikerna och deras tjänstemän gör en nätt vinst på personalens och brukarnas bekostnad. En vinst som kanske går till att finansiera skrytbyggen, studieresor med fri reskostnad och välsmakande måltider till Bryssel och övriga världen?

Hur vi som skattebetalare, brukare och hårt arbetande personal än vänder oss så kan vi konstatera att vi blir lurande om inte av vinstkapitalbolag så av våra folkvalda och deras tjänstemän.

Svante Wikström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel