Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstförbud försvårar för människor på flykt

Annons

Jessika Svensson (V) skrev om de privata bolagens roll i flyktingmottagandet. Men skulle det förbättra situationen för dem som kommer till Sverige för att söka en fristad om privata aktörer förbjöds?

Strömmen av asylsökande migranter till Sverige har under lång tid varit en samhällsutmaning. Just nu ökar mottagandet i snabb takt, främst genom de som flyr från krig och förföljelse i Mellanöstern och nordöstra Afrika. Bara från Syrien väntas 36 000 asylsökande komma till Sverige under 2014.

En bra integration av människor som söker skydd i Sverige ställer stora krav på hela samhället, bland annat när det gäller att snabbt ordna fram boenden.

Trots Migrationsverkets egna insatser och avtal med olika kommuner om mottagande är det drygt 10 000 personer som väntar på att få ett boende. Och fler står på tur de kommande åren.

Vi på Attendo var den första privata aktören i Sverige att erbjuda boenden för flyktingar. Vi ville visa att näringslivet även kan bidra till att lösa denna samhällsutmaning och det på ett sätt som både möter och överträffar Migrationsverkets krav.

Vi erbjuder till exempel alltid externa aktiviteter genom samarbeten med lokalt förenings- och näringsliv, något vi tror underlättar integrationen lokalt.

Vi har boenderåd där de boende får inflytande över verksamheten och vi har generellt en bemanning med medarbetare som uppfyller högre kompetenskrav.

Många av oss som arbetar i verksamheterna har själva en bakgrund som asylsökande i Sverige vilket vi ser som en stor fördel i arbetet med att hjälpa människor som söker sig till Sverige.

Tack vare Attendos insatser finns det cirka 750 fler platser till förfogande för mottagandet. Vi har fått betalt för detta – men inte mer än andra.

Ändå redovisar vi ett överskott i vårt dotterföretag Individ och familj, vilket gör det möjligt för oss att fortsätta investera i denna verksamhet. Precis som andra företagskoncerner betalar vi skatt på våra samlade vinster i koncernen - inte i det enskilda dotterföretaget.

Vänsterpartisternas artikel är med andra ord missvisande.

De privata aktörerna är en viktig pusselbit för Migrationsverket att klara den utmaning som nu står för dörren. Bara i år har man inlett upphandlingar för 20 000 nya platser.

Om V får sin vilja igenom försvinner inte bara dessa platser, utan även alla dem som redan finns hos privata aktörer. Det gynnar varken den enskilde med skyddsbehov eller Sveriges flyktingmottagande som sådant.

Erkin Kahrovic

biträdande regionchef Attendo

Prince Lee Samuel

verksamhetschef Attendo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel