Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstkrav drabbar verksamheten

Attendo är en koncern som gör hundratals miljoner kronor i vinst på skattebetalarnas pengar varje år. De betalar knappt någonting alls i skatt på vinsten, i motsats till vad Erkin Kahrovic och Prince Lee Samuel, chefer på Attendo, påstår.

Attendo har bland annat blivit (ö)känt för att de gav flyktingbarn mindre mat för att öka vinsten (se Aftonbladets öppna granskning, 15 april 2014).

Enligt SOM-institutet är det bara 16 procent av svenskarna som tycker att det är bra att tillåta vinstintressen i välfärden. Pengar som vi har avsatt för att jämna ut livsvillkor och hjälpa utsatta istället ska inte plockas ut som vinst i skatteparadis.

Jag har besökt verksamheter där flyktingar bor sin första tid i Sverige. Det finns både bättre och sämre exempel. Men det är knappast de anläggningar som ägs av riskkapitalbolag som utgör de mest framstående exemplen.

Verksamhet som drivs utan att ha vinst som högsta mål håller generellt högre kvalitet. Där sparas inte in på förbrukningssaker eller kvalitet. Där finns god tillgång till kompetent personal.

När ägarna har ett vinstkrav drabbar det verksamheten, oavsett hur höga kvalitetsambitioner de anställda har. Så enkelt är det.

Vi klarar av flyktingmottagningen bättre utan riskkapitalbolagens inblandning. Med ett uppdrag till statliga SBO AB att skaffa fram fler bostäder och en bostadspolitik värd namnet gör vi riskkapitalbolagen i välfärden överflödiga. Så skapar vi en asylmottagning och en välfärd att lita på.

Jessika Svensson (V)

riksdagskandidat för Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel