Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterfestival med plastborg, zipline, ljusharpa, snökabelbana, artister och vinterpark

Planerna på Vinterfestivalen 2012 i Östersund är klara i sina huvuddrag, även om fler artister och evenemang tillkommer.

Festivalens start är synkad med SM-helgen vid månadsskiftet januari-februari och den tio dagar långa festivalen pågår från fredag 27 januari till söndag 5 februari.

I år blir det dock inget ljusspel på vare sig Rådhuset eller Stortorget, däremot ljusprojektioner och animationer inne i Rådhussalen i Rådhuset.

• Mest iögonenfallande blir en "Amozozo" på Stortorget, en ljusbelyst upplevelseanläggning:

– Det ser ut lite som en gigantisk hoppborg, där man går runt och överraskas av ljusupplevelser, vi tror att den kan bli mycket uppskattad, säger Stefan Kauppi i Yrangruppen, som fått ansvaret för festivalen även denna tredje gång.

• I torgets övre del kan man också kliva på en "zipline", en sorts hänganordning där man åker i lina från Samuel Permansgatan ner till Köpmangatan - en anläggning som sedan tidigare provats i Åre.

• På torgets övre del byggs en "Gigantomat" som ser ut ungefär som en fotoautomat, men vars "passbilder" projiceras i jätteformat på Länsförsäkringars tegelvägg.

• En ljusharpa med laserstrålar som man vidrör och därmed framkallar diverse ljud gör att alla kan skapa sina egna musikverk på plats.

• En snökabelpark nere vid Frösöbrons fäste är en sorts linbana där snowboard- eller skidåkare kan ta sig fram över en hoppbana.

Dessutom blir det diverse installationer på stan, Vinterparken och Medvinden ska enligt planerna öppna 24 januari, en rad artister kommer till stan, förutom Nick Lowe på Gamla Teatern kommer Kim Anderzon att spela "Diva" på studioscenen och Jonathan Johansson kommer att spela i Gamla Kyrkan 1 februari.

Mer om programmet i fredagens ÖP.