Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterparken smälter sönder

Kung Bores borg har smält i Badhusparken och Birger har tappat huvudet.

– Det har varit en konstig vinter, säger Håkan Åvall, Vinterparken.

Har våren verkligen kommit till länet redan? Det töar i alla fall bort snö i snabb takt och i exempelvis Krångede var det hela 8,3 grader i måndags.

– Meteorologiskt sätt är det inte vår än. Men vårtemperaturer har vi, säger Sandra Andersson, meteorolog Smhi.

Hon berättar att de vårvarma temperaturerna håller i sig veckan ut.

– Det blir inte lika höga temperaturer framöver. Men det blir ändå ingen tillbakagång till vintern. Vi får lite kallare nätter, men plusgrader på dagen, säger Sandra Andersson.

Nästa vecka kommer dock kvicksilvret att sjunka under noll. Men inte med mycket.

– Det blir några enstaka minusgrader, säger hon.

Denna vinter är ännu ingen rekordvinter när det gäller värme och det finns fortfarande möjlighet att det kommer en riktig kall period.

– Det är ändå så att vi inte brukar ha de här höga temperaturerna i februari. Vi ligger en bit över det normala, säger Sandra Andersson.

I Vinterparken har värmen gått hårt fram. Snöborgen är ett minne blott och är borttagen efter tövädret.

– Nu håller vi på och bygger nytt inför helgen. Birger har fallit och det är vädret som fällt honom i år. Vi kommer inte bygga upp honom igen utan vi får sätta dit något annat, säger Håkan Åvall, Vinterparken.

Han berättar att själva lekfunktionen med backen finns kvar. Birger må ha tappat huvudet men han har ryggen kvar.

När det gäller skridskoåkandet på isen så ska det fungera bra mellan Badhusparken och Vallsundsbron. Bortöver är det vatten på isen, men det ska vara åkbart snart.

För fordon är det lite tuffare med isläget. Isvägen över Ammersundet är öppen för fordon på maximalt 4 ton. Medan Isöleden fortfarande trafikeras med färja. Mellan Håkansta och Norderön är det varje sig färja eller isväg.

Här hittar du SMHI:s karta över snödjup: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/snodjup