Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintersportcentrum öppnar sina dörrar

Trängseln var stor när Nationellt Vintersportcentrum i går höll öppet hus. Men den testverksamhet som tidigare förbihållits eliten, erbjuds nu även vanliga motionärer.

Nyfikenheten var stor när allmänheten släpptes in i de lokaler på Campus där Vintersportscentrum huserar på fyra plan. Med alla OS-framgångar har Vintersportcentrum utvecklats snabbt på några få år.

– 2007 hade vi 1,2 tjänster och idag är vi 40 personer som jobbar här, och där hälften forskar. En explosionsartad utveckling på fem år, säger verksamhetsledaren och forskningschefen HC Holmberg, som numera tituleras professor.

I dag bor 90–95 procent av längdlandslagets åkare i Östersund och cirka 80 procent av landslaget i skidskytte. Orsaken är Vintersportcentrum i kombination med Skiduniversitet och kommunens satsningar på skidstadion.

– Östersund har blivit en unik smältdegel i Sverige med aktiva, tränare, översättare, forskare och studenter, konstaterar professor Holmberg.

Elitidrottens tester erbjuds nu även motionärer och andra intresserade, sedan regeringen gett Vintersportcentrum rätt att jobba med mer än bara forskning och elitidrott.

– Jag är motionsidrottare och därför är det intressant och kika in lite här. Visst skulle det vara spännande att testa sig själv på rullbandet, säger Michael Eriksson, Östersund.

I optimeringslabbet visar doktorand Erik Andersson hur olika styrke- och kroppstester görs.

– Många alpina åkare testar här och vi kan med hjälp av flera videokameror visa upp deras rörelsemönster tre-dimensionellt, säger doktoranden, som bland annat jobbar med hur längdåkare ska kunna utveckla sin saxning i backe bäst.

Martin Knutsson är granne med campus och har lagt märke till deras testspår på gamla kaserngården på vintrarna.

– Det är fascinerande, men även om jag är en glad motionär, så är jag för gammal för sådant här. Men det är häftigt att se hur duktiga de är på att utveckla alla labben här.