Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– "Vinterstaden" är för snävt som begrepp och kulturens roll för tillväxten måste betonas

• "Vinterstaden" som begrepp begränsar Östersund och måste vidgas.

• Det är kultur som ger tillväxt och inflyttning - och ett kulturhus behövs.

Så kan man sammanfatta några av de tydligare inläggen från onsdagens mycket välbesökta kulturdebatt på Storsjöteatern. Teaterfoajén var fylld till sista plats och många fick stå sig igenom både filmvisning och den knappt två timmar långa diskussionen.

Arrangerande närverket "Startskott" visade först filmen "Den kreativa staden" som numera även finns utlagd på nätet, en 45-minuters intervjufilm, rappt hopklippt.

Flera av debattens mest framåtsyftande inlägg kom inte helt oväntat från Lars "Linken" Lindqvist, som var med att starta Yran, sedan flera år är vd för Peak Innovation och varit med om att ta fram "Vinterstaden" som symbol för Östersund:

– "Vinterstaden" har fått en alltmer begränsande funktion för Östersund. Turistiskt sett kör vi i diket om vi ensidigt låser oss vid en årstid. Också Åre försöker bredda sin profil utöver snösäsongen. Det är lätt att bli snöblind i Östersund, sade han.

Kommunalrådet Katarina Nyberg-Finn (S) höll med "Linken" och undvek att försvara kommunala informationschefens uppmärksammade formulering om "att man inte kan lyfta fram något som inte finns":

– Även om hon inte menade så som det tolkats var det ett olyckligt uttalande som hon för stå för.

Debattledaren TV-profilen Richard Olsson var uppenbart inläst på veckans kulturdebatt i Östersund och fann uppenbara sår i relationerna mellan kommunen och kulturarbetarna:

– Många här idag säger att de känner sig som andra klassens medborgare, hur ska kommunen hantera det?

Lars Lindqvist hakade på igen:

– Det är oerhört alarmerande om många upplever att de inte blir lyssnade på, särskilt som de kreativa näringarna är de som bygger tillväxt, det vet vi från massvis med forskning.

Hans sammanfattning var enkel och tydlig:

– Nu har kommunen i en följd av år investerat stora belopp på sport och fritid, så nu är det dags att på allvar börja satsa lika mycket på kulturen!

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (MP) påpekade att kommunen har tillsatt en pågående utredning om kulturens lokalbehov, men fick kritik när hon slog fast att kulturlivet i Östersund främst vilar på ideella kulturinsatser:

– Jag blir illamående när jag hör detta! Jag liksom många kollegor försöker faktiskt vara professionella, sade en uppretad Theres K Agdler, författare och ÖP-krönikör, varpå Thomasson backade:

– Du har rätt, jag utgick från egna erfarenheter, jag har länge spelat i den ideella orkesterföreningen, men jag uttryckte mig fel.

Flera inlägg efterlyste fler och bättre lokaler för kulturarbetare, man ville ha tillbaka portaler som nedlagda "pagang", andra efterlyste mer direktstöd från kommunen.

Katarina Frank liksom andra refererade också till analytikern Richard Florida, som inspirerat kommundirektören Bengt Marsh att välkomna fler bögar till stan:

– Man pratar om begreppen talang, teknologi och tolerans, som kan översättas till konstnärer, nördar och bögar, där finns fantastiska möjligheter.

Lars Lindqvist pekade på Birmingham som exempel:

– De har insett att tillväxt uppstår mellan olikheter, där olikheter möts.

Rickard Olsson hoppades för sin del att debatten kan leda till närmare relation mellan kommun och de kreativa näringarna och sedan fortsatte samtalen i foajén.