Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterstaden har blivit en iskloss som bromsar utvecklingen i Östersund

Tänk er att en deltävling i Melodifestivalen hålls i Östersund.

Tänk er att den hålls i den nya arenan, den som så ofta under projekterings- och byggtid framhållits av såväl politiker som tjänstemän som platsen för så mycket mer än bara hockey, hockey och hockey.

Tänk er en vit och gnistrande vecka i februari där Vinterstaden får visa upp sig i all sin snöflingekrispiga glans i Sveriges alla medier jo, för vad man än tycker om Melodifestivalen så bevakas den faktiskt av Sveriges Television, Sveriges Radio, kvällstidningarna och de stora morgontidningarna, branschtidningarna, lokaltidningarna, bloggarna och podcasterna. För att inte att tala om de sociala medierna!

Tänk er en vecka med fullbokade hotell och restauranger.

Tänk er artister och pr-människor och branschfolk och Alexander Bard och Yohio och Gina Dirawi som deltar i skojiga upptåg och evenemang i Badhusparken och på Stortorget, med renfällar och kåtor och Storsjöodjur och isskulpturer och pulkabackar ända ned till till hamnen där en stor sparkstöttingstävling mellan alla deltagare avgörs på isen.

Visst skulle väl en sådan vecka kunna ge Östersund både en kopiös mediebevakning och klirr i kassakistan?

Örnsköldsvik och Skellefteå står båda som Melodifestivalsarrangörer för tredje gången nästa år. Näringslivssekreterare uttalar sig om stärkta varumärken och ökade inkomster för handeln. Man pratar om en skjuts för hela regionen.

Men det är ju där, det. I Östersund är det som vanligt andra tongångar:

Vi har valt att profilera och marknadsföra Östersund framför allt via våra idrottstävlingar men vi är också med och marknadsför oss via Storsjöyran och Storsjöcupen, sa kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) till LT i veckan, och i Mittnytt lät det likadant (kan någon påpeka för AnnSofie att Storsjöcupen också är ett idrottsevenemang?).

Och profilieringen, det är ju Vinterstaden det, och inget annat.

En uppskattad kostnad på 900 000 kronor stämplas som allt för tung att mäkta med. Några inkomster verkar man över huvud taget inte ha reflekterat över.

På Facebook har det under veckan börjat koka bland kommentarerna, och vittnesmålen växer om vad som händer när man vänder sig till Östersunds kommun för att få stöttning för sådant som kan kallas för kultur eller underhållning eller teater eller festival eller liknande:

Det blir tvärnej.

Om det inte kan kopplas samman med begreppet Vinterstaden är kommunen inte intresserad.

En sommarteater? Nja, kan man få in Vinterstaden på något sätt? Inte? Sorry, vi säger nej.

En film om sommarstaden Östersund, med fotboll och Yran och Arnljot men inget skidskytte? Sorry, vi säger nej.

I Örnsköldsvik kanske man kan satsa på både hockey och kultur och nöje, men i Östersund går vi bara i gång på skidskyttar. Och längdskidåkare.

I maj 2011 drog projektet Startskott! fullt hus på Gamla Teatern med en stödgala för ett nytt kulturhus i Östersund. Ett år senare körde ÖP en artikelserie under en hel vecka där kulturens villkor stöttes och blöttes ur alla tänkbara synvinklar.

Lena Byström undersökte på kommunens uppdrag kulturens behov av lokaler och kom fram till att ett kulturhus bör utredas. Den utredningen ska enligt uppgift vara klar i januari 2014.

Men i dag är det september 2013 och man kan konstatera att kommunens perspektiv känns snävare än någonsin. Kulturen har fullständigt försvunnit från agendan och klassas som något som inte passar in i Östersunds profil. I stället är det skidskytte och Vinterstad som körs ned i halsen på alla som föreslår något annat.

Kulturarbetare möts av klämkäcka tillrop: ”Vad ni är härliga, vad roligt att ni gör så mycket bra för vår stad, kulturen är verkligen jätteviktig! Vad ni är mysiga, och vad roligt att ni håller på med er hobby och att vi får ta del av den!”

Men får hålla till godo med till exempel Storsjöteatern, en anläggning så gammal att scentekniken lär användas på dispens eftersom den egentligen är förbjuden.

Östersund är en universitetsstad numera. Man skulle kunna tro att det ansågs viktigt att locka hit studenter, forskare, adjunkter med flera.

Man skulle kunna tro att framstående akademiker uppskattar inte bara vintersporter utan även teater, konserter, utställningar, ja, kanske till och med en deltävling i det populärkulturella evenemanget Melodifestivalen.

Det finns undersökningar som visar att kulturlivet står högt på listan över vad som gör en kommun attraktiv. Men den potentielle inflyttare som hör av sig till Östersunds kommun för att fråga om kulturen kan få rekommendationen att åka till Sundsvall.

Vinterstaden har blivit en iskloss som effektivt bromsar andra former av utveckling i Östersund.

Det är beklämmande.