Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintervärmen fortsätter

Vintern kom sent, och snart kan den redan vara över. Framöver spås ovanligt varmt väder i hela landet.

Hela landet är betydligt varmare än vanligt så här års – ovanför nollan på de flesta håll, och bara några enstaka minusgrader i köldhålen.

– Ett högtryck med centrum norr om Kaspiska havet gör att en strid ström av varm luft kommer in över landet. Vi har plusgrader i södra Sverige, och längs hela Norrlandskusten. Men i Dalafjällen och Norrlands inland är det fortfarande kallt, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

SMHI ser ingen förändring i väderläget under den närmaste veckan. De som längtat till skidspåren eller skridskoisen är förstås inte så glada.

– Snötäcket ser ut att bli ordentligt decimerat i Svealand, och det är ingen påfyllning i sikte, i vart fall inte förrän till helgen.

Om värmen håller i sig ett par veckor till så kan våren komma, i vart fall rent meteorologiskt. Om det är minst noll grader i dygnsmedeltemperatur under sju dagar efter den 15 februari så har våren kommit. Fram tills dess är det vinter, oavsett vad takdropp, fågelsång och porlande vårdiken säger.