Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virkar mattor i stället för att tigga

/
  • Rumeana Petrovo är en av kvinnorna som numera ägnar kvällar och dagar åt att virka runda färgglada mattor.
  • Det är Svenska kyrkans samordnare, Josefina Hilding, som kläckt idén och den som ligger bakom mattdesignen. Här hjälper hon Rumeana Petrovo att komma i gång.
  • Flera av kvinnorna har inte virkat mattor tidigare. Men de säger att det är lätt att lära sig.
  • – Det här är ett bra jobb. Jag kan sitta här på en varm plats och få pengar för det. I stället för att gå ut på gatan och tigga i kylan, säger Ermenk Ivanova.

Nu virkas det mattor för fullt i Östersund. Fem bulgariska och rumänska kvinnor står för tillverkningen. De jobbar på en order från en av stadens populäraste inredningsbutiker.

Annons

Det är full aktivitet på Svenska kyrkans härbärge i centrala Östersund. Påsar med skänkta tygremsor omvandlas till färgglada runda trasmattor med en hiskelig fart.

– Det här är ett bra jobb. Jag kan sitta här på en varm plats och få pengar för det. I stället för att gå ut på gatan och tigga i kylan, säger Ermenk Ivanova.

Hon är nybörjare.

– Jag har inte gjort det här tidigare, men det var inte svårt att lära sig.

Det är samordnaren Josefina Hilding som kläckt idén, designat mattorna och lyckats sälja in ett första parti till butiken Hamngatan 10. Mattorna kommer snart att finnas till försäljning i affären och förtjänsten kommer att gå direkt till de som tillverkat dem.

– Jag tycker det är ett positivt inslag att de här kvinnorna kanske får en annan sysselsättning på dagarna än att bara sitta och tigga utanför butiker, säger butiksägaren Malin Savehed.

Kvinnorna får 200 kronor per matta och när de tränat upp sig lite hinner de med att virka en matta på en dag.

– Först var de lite skeptiska, men nu när de märker att de får 200 kronor i handen för varje matta då tycker de om det, säger Josefina Hilding, som är projektanställd av Östersunds församling för att stötta de EU-migranter som kommer till Östersund.

Ett av hennes huvuduppdrag har varit att försöka hitta alternativ till att tigga. Andra sätt som EU-migranterna ska kunna tjäna pengar på. Där mattillverkning är det första som kommit i gång.

– Det finns en del andra projekt på gång. Vi hoppas på att kunna få sälja en tidning. Som heter Dik Manusch, som är romernas tidning.

Tidningen, vars namn betyder se människan, har under en tid sålts i Västerbotten. Tanken med försäljningen är att pengarna oavkortat ska gå till den person som säljer den.

Men i övrigt är det få, om ens några, EU-migranter som fått jobb i östersundstrakten. Josefina Hilding konstaterar att de allra flesta jobben som annonseras ut hos Arbetsförmedlingen inte är aktuella för gruppen, eftersom kraven på språkkunskaper och specifik kompetens ofta är högt ställda.

– Men det är på gång med lite jobb på gårdar under sommarhalvåret. Så det hoppas vi också på.

Kvinnorna på härbärget hoppas på fler mattbeställningar.

– Jag skulle gärna ha det här jobbet hela tiden. Det här är mycket bättre än att gå ut på gatan och inte veta vad som kommer att hända, säger Ermenk Ivanova.