Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virkeskriget som slår mot miljön

Annons

Miljötänkandet blir allt viktigare. Inte minst alla skogsföretag måste visa sig på styva linan. Bolag med brister riskerar få organisationer som Greenpeace och andra över sig. Sådan badwill vill ingen ha. Exporten kan bli lidande.

att i Tidningen Ångermanland få läsa om virkeskriget mellan SCA och Norrskog. Kampen om marknadsandelar går ut över miljön. Transportminimering existerar inte längre. Företagen slåss om varje stock.

Förr bytte bolagen virke. Om Norrskog avverkade i Ådalen gick timret till SCA:s såg i Bollstabruk. Tvärtom gick SCA:s virkeslass från Ångetrakten till Norrskogs såg i Östavall. Bra för miljön och sannolikt för bolagens utgiftsposter – transporterna blev kortare.

Men en fnurra på tråden innebar för några år sedan uppsägning av virkesbytandet. Och sen dess går transporterna härs och tvärs runt hela Mellannorrland, utan miljötänk och med dieselnotor därefter.

konkurrenten största möjliga skada. Båda inser nog problemet, men i till synes ren tjur fortsätter krigandet. SCA slängde första snöbollen när avtalet sades upp, men vem som är god eller ond i dramat spelar mindre roll. Ingen kan vinna om miljötänkandet åsidosätts.Naturligtvis går det hänvisa till krass marknadsekonomi med allt fler aktörer och hårdare tider. Men i långa loppet måste det vara vansinne att inte utnyttja närheten till de sågar som faktiskt finns. Virkesbyte gagnar både ekonomi och miljö, så skippa nu det här och tänk om. Trovärdigheten sätts på spel, vilket förhoppningsvis tvingar fram en återgång till tidigare samarbetsavtal.