Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virtanen i debatt med ÖP:s politiske redaktör

Östersunds–Postens politiske redaktör Marcus Persson medverkar i Sveriges Televisions valsatsning, Valet med Janne och Belinda, på tisdagen. Han möter Aftonbladets Fredrik Virtanen i en debatt om svensk medias storstadsfixering.

– Alla journalister sysslar med lokaljournalistik. Och bor man då på Södermalm så blir det mycket Södermalm, säger Marcus Persson.

Svensk media fokuserar i dag till stor del på storstadsområdena. I hela norrlandsregionen krymper bevakningen från nationell media och lokala redaktioner läggs ner. Marcus Persson vill belysa hur viktigt det är att hela Sverige finns med i bevakningen.

– Man måste ha det geografiska perspektivet med sig, man måste beskriva hela Sverige utifrån dess verklighet, säger han.

Marcus Persson tycker att hela Norrland dras över en kam och att det finns en exotisk underton i hur regionen beskrivs.

– Det blir oftast ur ett Stockholmsperspektiv, om att naturen ska lämnas orörd och om utdöda byar, säger han.

Den snedvridna bevakningen får konsekvenser för allmänheten som Marcus Persson hoppas kunna belysa.

– Min farmor, som bor i Hälsingland, vet mer om ombyggnationen av Slussen än hon gör om lokala infrastruktursatsningar tack vare den mediala stockholmsfixeringen, fortsätter han.