Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa att vi behöver ett kulturhus

Det finns många kulturutövare i Östersund med omnejd, amatörer och professionella, men alla är som små öar för sig.

Vi jobbar febrilt på en massa olika håll med att finna lokaler att verka i och att visa upp det vi gör i. Och vi sitter på var sina håll och söker ekonomiska medel för att kunna bedriva vår verksamhet. Och vi kämpar för att synas, för att folk ska veta att vi finns, men vi har inte råd att var för sig hålla igång en hel PR-apparat för vår egen lilla ö.

Tänk er en plats där alla kan samlas. En plats där det finns rum för alla sorters kulturverksamheter. Där det finns gemensamma rum där vi kan visa upp det vi gör. Där det finns en gemensam administrativ apparat, gemensam PR-apparat. En plats där vi möts över de så kallade. gränserna och lär av och inspireras av varandra; ung och gammal, amatör och professionell, musiker och konstnärer, hantverkare och skådespelare, pensionärskör och hårdrocksband, traditionellt hantverk och avant-gardism och så vidare. En lättillgänglig plats där allmänheten kan ta del av allt det som Östersunds och Jämtlands kulturliv har att erbjuda.

Vilka möten! Vilket resurssparande! Vilken tillväxtplats! Vilket showroom för det jämtländska kulturlivet!

Och framför allt – detta är inte någon ouppnåelig vision. Det är inget nybygge som behövs. Det behövs en central byggnad med mycket utrymme och möjlighet till ombyggnad och viss utbyggnad. Vad sägs om gamla polishuset till exempel? Centralt, stort, ett stenkast från alla kommunikationer, lättillgängligt.

Är jag helt ute och cyklar? Finns inte detta behov? Behöver inte Östersund och Jämtland ett nav för sitt kulturliv? Det behöver ju inte nödvändigtvis vara i detalj som min vision här ovan – den är ju bara ett exempel. Men grundprincipen – den vet jag att det snackas om och har snackats om länge på många håll: kök, replokaler, ateljéer et cetera. Det är dags att ni kommer ut ur era lokaler nu och talar om för allmänheten vad ni vill och vad ni behöver. Vi måste tillsammans synliggöra behovet av Östersunds kulturhus. Endast då kan det bli verklighet. Så skriv inlägg i medierna, kommentarer på kulturartiklar, egna artiklar. Ring till radio och tala om att ni finns och vill höras.

Nu – gör det nu!

Jenny Michanek

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel