Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visar vad konst ändå förmår

Konsten i midsommartid. Ja, länet visar upp konst både lite här och där i sommar. Än så länge kan vi notera en stor besvikelse, en väldigt positiv överraskning och så lite djur förstås …

Annons

Om man vill hitta till konsten i Espnäs tar man av E 14 vid Lockne, åker förbi Rossbol och sedan svänger man vänster på en smal skogsväg precis innan byn Espnäs vid skyltarna mot Konstutställningen.

På midsommardagen var det stor vernissage för  ”Universum i Espnäs” med LandART & Skulpturutställning nere vid Locknesjön.  Det är Anki Hallqvist som har bjudit in fem etablerade konstnärer.

De har fått ströva runt efter gamla by- vägen nere vid sjön och har sedan skapat olika verk.

Från det att man parkerat bilen kan man ströva bort efter byvägen ungefär 800 meter innan man sett alla verk och sedan får man gå tillbaka.

En vacker sommardag är det en ren njutning att vandra runt där nere efter sjön med brukade åkrar, kor och små sommarstugor på sidorna.

MalinMatilda Allberg lyfter fram landskapet genom att sätta upp en ram som man kan titta mot sjön genom.

Men det verk som griper mig mest är det som ligger längst bort. Linda Petersson har i en skogsglänta skapat verket ”Sorgfrid”.

En skogsglänta med fyra ståtliga tallar, några stolar, ett slags altare med ljus på en gammal rostig vedspis och allt utmärkt av små vita band upphängda i träden. De vita banden gör platsen inhägnad, som en brottsplats eller som en arbetsplats.

Stolarna inbjuder till en rofylld stund under träden. Och i alla sin enkelhet blir helheten väldigt gripande och vacker.

Staffan Schönberg lånar från Mongoliet. Han har skapat en ”Ovoo” en lyckosymbol som man ska gå tre varv runt, kasta en sten för varje varv och tänka på något bra som man önskar sig.

Katarina Franck skickar en hälsning över tiden till Marcel Duchamp där hon trätt en toalettstol, som hon givetvis signerat, över några mindre rönnar.

Tanken är att träden med tiden växer och spränger toalettstolen. Detta kontrasterar hon mot den meteoritkrater som Locknesjön är.

Jag ler när jag ser hjärtat i trädet bredvid där det står KF hjärta RM, ja, Duchamp signerade sin pissoar just ”R.Mutt”.

Annika Larsson Rahm har skapat ”Tiden blåser iväg, jag är uppbunden nu, kan du återkomma”. Det är en torkställning som lindats in i olika färger och har försetts med fjädrar. 

En torkställning som utnyttjar vindens bästa krafter men som också är en symbol för hushållsjobbens ibland klaustrofobiska inverkan på våra liv. Anki Hallqvist har själv skapat ”Vägen tillbaka” i fyra delar som börjar inne i logen med chakror i olika färger där man kan hänga upp önskningar.

”Universum i Espnäs” är kanske inte något unikt, storslaget och påkostat. Men det är något som i all sin enkelhet och i den tankemöda som ligger bakom verken visar vad konst ändå förmår.

De enskilda verken lyfter fram den så vackra gamla byvägen och den så sköna utsikten mot Locknesjön.

Och när man gått sina 800 meter bort och 800 meter tillbaka så har man faktiskt varit med om något och tänkt på ett och annat som annars antagligen inte kommit upp.

Verken finns kvar till oktober. Men en fin vacker dag är det väl värt att ta med sig en picknick-korg, för plats att sitta på finns både ute och inne vid logen där allt startar och slutar.

Ja, och sedan gör man denna vandring. För Universum ligger i Espnäs och Espnäs ligger i Universum. Tack för det!

Byhuset på Rödön har jag hyllat som ett jämtländskt kulturhus och en plats att få upplevelser av unika slag. I år skyltar man med en utställning döpt till ”En form av mode” av två fotografer Tina Stafrén och Marielle Andersson.

Tina och Marielle är väldigt duktiga och har gjort lite roliga egna tolkningar av sådant som skulle kunnat vara traditionellt modefoto och objektfotografering.

Men nu blir det i stället lite kul och lite annorlunda. Inget fel på deras bilder.

Men vad har Byhuset gjort? Ingen utställningen ute på Jällen där det genom åren varit så många så bra utställningar. Nu vid vernissagen på midsommarafton var där helt stängt.

Och inne i huset finns det enbart verk i den stora salen på nedervåningen, i hallen och där man köper fika. I det inre lilla rummet där man förra året hade en egen utställning säljer man nu bröd.

Visst, Byhuset har nu i stället gjort en tidning döpt till ”Bildformat” – och den är väl snygg och läsvärd.

Men för mig har Byhuset varit en perfekt kombination av god mat, gott fika och unika kulturupplevelser.

Nu är det bara en restaurang med några foton på väggen. I och för sig en trevlig restaurang och ett härligt läge.

Men denna den 17:e sommaren på Byhuset så känner jag mig faktiskt både lurad och besviken. Länet behöver sina sommarutställningar.

Först rustade Exercishallen Norr ner rejält. Och nu mer än halverar Byhuset sina ytor för utställningar …Ja. det är inte bra.

Drejeriet visar i sitt galleri nu utställningen ”Natur-Likt” där kooperativets medlemmar visar olika verk på det givna temat.

Annika Persson har skapat en slags keramiktavlor med en uggla som jag gillar skarpt. Dessutom har hon skapat några mindre skulpturer med ugglor. Annika har en otrolig förmåga att i det mesta hon gör få fram situationer som får åtminstone mig att le – och dessa ugglor är inget undantag.

Av det övriga så gillar jag Staffan Alms skällande hund och Åsa Maria Hedbergs reden med ägg under kläckning.

Men även Jini Hedbloms randiga, lite uppkäftiga, fåglar fångar mitt öga.

Det är en lite klurig och rätt så rolig utställning med verk av sammanlagt sju konstnärer.

Drejeriets sommarutställning finns kvar över sommaren.

Christer B Jarlås