Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vissa dagar rullar vi non-stop"

Det behövs fler ambulanser och arbetstiderna måste bli kortare tycker ambulanssjuksköterskorna Anders Grönlund och Andreas Blomberg.

– Politikerna måste skjuta till mer pengar.

Anders och Andreas har jobbat sedan 1999 och 2006 i Östersund. Båda två säger att de har märkt av ett högre arbetstryck de senaste åren.

– Problemet är att folk kan ringa ambulansen för allt från magsjuka till näsblod, säger Anders Grönlund.

Anders och Andreas arbetar i en så kallad dygnsbil, ett arbetspass börjar 8 på morgonen och sträcker sig ett dygn framåt.

– Vissa dagar rullar vi non-stop. I slutändan handlar det om patient- och trafiksäkerhet, säger Andreas Blomberg.

Nu är det klart att dygnen kommer att delas upp, men längden på arbetspassen är inte bestämda än.

Andreas jämför med lastbilschaufförer som måste vila var fjärde timme. Det gäller inte för ambulanssjuksköterskor som kan ha fullt upp i ett dygn

Med tolv dygnambulanser, en dagambulans och ett sjukhus i hela länet blir det resursbrist och ett för högt arbetstempo ibland.

– Det är flera gånger som hela Härjedalen är tomt på ambulanser, säger Anders Grönlund.

– Det har hänt att vi får åka och ställa oss på passningslarm i Åsarna bara för att vara beredda om något händer, säger Andreas Blomberg.