Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vissa dieter ökar gifter i blodet

Den som följer Livsmedelsverkets rekommendationer verkar få i sig mindre miljögifter än den som äter Medelhavskost eller proteinrik, kolhydratfattig mat.
Forskarna varnar samtidigt för överdriven rädsla för gift i maten.

Att äta enligt Världshälsoorganisationens och Livsmedelsverkets rekommendationer verkar ge minst belastning av miljögifter på kroppen. Men det går inte att helt undvika att få i sig miljögifter från maten, säger Erika Ax, doktorand vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala Universitet till Upsala Nya Tidning.

I en studie vid Uppsala universitet, som publiceras i facktidskriften Environmental International, har forskarna studerat samband mellan miljögifter och tre dietalternativ: Livsmedelsverkets rekommendationer, Medelhavskost eller en kolhydratfattig, proteinrik så kallad LCHP-diet.

Ju mer LCHP-lik dieten var desto mer miljögifter i blodet. Men även de som ätit mest likt Medelhavskosten, som ofta förknippas med bättre hälsa, hade högre halter av flera miljögifter.

Sambandet mellan dieten och halter av miljögifter och metaller i blodet kvarstod även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som rökning och fetma.

Man behöver inte ändra kostvanor enbart utifrån studien, men hälsokonsekvenserna av miljögifter i maten bör studeras mer, anser Ax.

Inte heller Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm, slår på larmtrumman:

Vi kostforskare är mer bekymrade över att människor äter mer kött, fläsk och bacon, smör och kokosfett och mycket socker. Men allmänheten bekymrar sig mer över gifter och tillsatser. Här måste vi mötas på något sätt, säger hon.

Hellénius anser det olyckligt om människor låter bli att äta ett äpple eller en tomat av rädsla för gifter - då går de också miste om viktiga näringsämnen.

Får den här oron fäste så får det negativa konsekvenser.

Bakgrund om studien:

Studien omfattar 844 kvinnor och män i Uppsala som när de var 70 år bland annat lämnade blodprov för analys av långlivade miljögifter och giftiga metaller.

I en vecka registrerade deltagarna också allt de åt och drack. Utifrån det har forskarna räknat ut vilka som åt mest respektive minst likt de tre olika kostbudskapen.

Forskarna fann samband mellan mat- och dryckesvanor och halter av miljögifter i blodet. Ju mer LCHP-lik dieten var, desto högre var halterna av ett par olika PCB:er, tre långlivade bekämpningsmedel, kvicksilver och bly. Men också Medelhavsliknande diet var förknippad med högre halter av PCB:er, ett av de långlivade bekämpningsmedlen samt kvicksilver.

Källa: Upsala Nya Tidning. (TT)