Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vissa kvällar är det tämligen kaotiskt"

Hans Nicolaisen har nattvandrat i fem år och han ser en tydlig trend. Det har blivit ett mycket tuffare klimat på stan på fredagskvällarna.
– Det är oroväckande. Just nu är det väldigt stökigt i Östersund, säger Hans Nicolaisen.

Hans berättar att sedan i höstas fram till nu har det varit något slagsmål i stort sett varje fredagkväll.

– Det går alltid i vågor. Nu börjar det vara lite som det var i början av 2000-talet. Det var länge sedan det var så här stökigt. I vintras var det extremt stökigt, de som har nattvandrat i centrum har fått se mycket, säger Hans Nicolaisen som berättar att nattvandrarna ser det som väldigt viktigt att de är trygga i situationen och att de inte utsätter sig för onödiga risker.

Nattvandrarna i citygruppen är ute i snitt en gång per månad. Nu på sommaren blir det dock flera tillfällen, men enligt Hans skulle det behövas ännu oftare.

– Vårt uppdrag är att vara en nykter vuxen ute på stan. Att vara en extra storebror, mammas kompis eller en kompis. Vi får ofta frågor om "är vi socialtjänsten, ringer vi efter polisen eller ringer vi efter föräldrarna". Vi hjälper till så gott vi kan och gör inget mot ungdomarnas vilja om det inte föreligger deras liv.

Vänder sig ungdomar till er ute på stan?

– Ja, absolut. Vi måste ha ett förtroende bland ungdomarna som vi är ute med och sedan de träffat oss ett par gånger så kommer de fram.

Känner ni att era vandringar är värdefulla?

– Ja, det gör jag. Helt klart. Bara den respons vi får är ett bra kvitto på det. Till exempel får vi bra respons från de föräldrar som hämtar sina barn, men även från ungdomarna själva och andra vuxna. Vi gör det här för ungdomarna.

– Men det vi gör är en akutinsats, vi kan inte göra något långsiktigt utan då är det socialtjänsten.

Du pratar om ett tuffare och hårdare klimat på fredagskvällarna, hur visar det sig?

– Det är mycket misshandel och vissa kvällar är det tämligen kaotiskt. Det är många som pratar om en maktlöshet över sitt liv och då går man ut på nätterna och slåss. Då har man hamnat snett och där behövs det någon som tar tag i det. Det är en taskig stämning mellan vissa ungdomar, men 90 procent av ungdomarna sköter sig och är otroligt trevliga.

Fältarbetsgruppen försvann för några år sedan, märks det av?

– Delvis. Barnkullarna har blivit mindre så det är mindre ungdomar ute, men det finns ändå ungdomar som behöver stöd som inte vi kan ge.

Polisen säger att droganvändandet bland ungdomarna är stort, är det något ni ser?

– Det märks när vi är ute att det tas andra saker än alkohol. Det är en annan blandning, men vi kan bara titta efter beteende och tomma medicinkartor och det tycker jag har ökat.

ÖP följde med nattvandrarna under studentnatten i torsdags. Då var beredskapen stor. Polisen hade förstärk för kvällen, socialtjänsten var ute och nattvandrarna var flera än vad de brukar vara. Nattvandrarna var totalt närmare 20 personer från Bräcke, Krokom, Ragunda, Körfältet, Torvalla och Citygruppen. Även under kvällens skolavslutning kommer de att vara flera nattvandrare ute än vad de annars är.

Nattvandrarna har ett nära och bra samarbete med Östersundspolisen och då främst ungdomsgruppen som arbetar mycket ute på helgerna. Pär Sundin, på ungdomsgruppen, håller inte riktigt med om att det har blivit ett tuffare klimat på stan på helgerna.

– Det går upp och ner, men just den här årskullen tycker jag är lugn. Det är dock kanske råare misshandlar när de sker.

Vad tycker du om nattvandrarnas arbete?

– Det är kanonbra och de är organiserade på ett jättebra sätt. När de är ute är det lugnt, det är en jättestor skillnad. Den röda jackan innebär lugn och ro och man märker att det är en trygghet för ungdomarna.